четвер, 26 вересня 2019 16:08

Розмова Зеленського і Трампа: опублікували скаргу розвідника

Розмова Зеленського і Трампа: опублікували скаргу розвідника
Розвідник написав скаргу зі слів посадовців. ФОТО: Reuters

Опублікували скаргу працівника спецслужб, написану після розмови президента США Дональда Трампа та Володимира Зеленського.

Вона складається з 9 сторінок тексту.

Працівник зазначає, у межах своїх обов'язків отримував інформацію від багатьох посадовців США, що Трамп використовує становище свого офісу й просить іншу країну втрутитися у президентські вибори 2020-го.

Зокрема, цей тиск містив те, що Трамп змушував інші країні розслідувати "одного з внутрішніх політичних конкурентів". Вочевидь, ідеться про демократа Джо Байдена. Його Трамп згадував у розмові із Зеленським 25 липня.

Ключовою фігурою цієї "боротьби", цих "зусиль" працівник називає персонального адвоката Трампа — Рудольфа Джуліані.

Розповідаючи про дзвінок двох президентів, працівник посилається на посадовців Білого дому. За їхніми словами, Трамп тиснув на Зеленського, щоб "ініціювати або продовжити розслідування" щодо діяльності Джо Байдена та його сина Хантера. Також Трамп просить Зеленського зустрітися або поговорити з двома людьми — Джуліані та генпрокурором США Вільямом Барром.

Трамп у розмові, за текстом скарги, хвалив українського тогочасного генпрокурора Юрія Луценка і радив Зеленському його лишити на посаді.

"Посадовці Білого дому, які повідомили мені цю інформацію, були глибоко стривожені виявленим у телефонній розмові. Вони сказали мені, що вже була дискусія з юристами Білого дому щодо того, як ставитись до дзвінка через ймовірність того, що вони були свідками того, що президент зловживає своїм службовим становищем задля особистої вигоди", — пише працівник.

У другій частині скарги працівник зазначає, що юристи Білого дому направили працівників адміністрації видалити електронну стенограму з системи, де їх зазвичай зберігають. Натомість стенограму завантажили до окремох е-систему, яку використовують для зберігання та обробки секретної інформації "чутливого характеру". Один із чиновників описав такий крок як зловживання цією окремою системою, тому що дзвінок не мав нічого особливого з погляду національної безпеки.

У третій частині скарги працівник розповідає про зустріч помічника Зеленського Андрія Єрмака з Джуліані. Також каже, що Джуліані "приватно звернувся" і до інших радників Зеленського — голови Офісу Андрія Богдана і голови СБУ Івана Баканова. Він не знає, про що вони говорили, але Богдан і Баканов нібито мали наміри приїхати до Вашингтона всередині серпня.

На останніх двох сторінках працівник розповідає ще одну історію зі слів посадовців. Трамп розпорядився, щоб віце-президент Майк Пенс скасував поїздку на інавгурацію Зеленського 20 травня. Замість Пенса поїхав міністр енергетики Рік Перрі. За словами тих же посадовців, це нібито означало, що Трамп не хоче зустрічатися із Зеленським до того, як побачить його, умовно, обрану поведінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський очікував на інший сценарій зі стенограмою

Білий дім оприлюднив стенограму розмови президента США Дональда Трампа та президента України Володимира Зеленського. Детально про зміст розмови читайте тут.

Після розмови Дональда Трампа та Володимира Зеленського 25 липня американський розвідник подав скаргу щодо нібито тиску Трампа на Зеленського. Президент США нібито вимагав від українського колеги розпочати кримінальне розслідування проти свого головного конкурента на президентських виборах Джо Байдена або ж його сина Хантера.

Після чого спікерка Палати представників Ненсі Пелосі оголосила про початок формальної процедури імпічменту Дональда Трампа, якій передуватимуть розслідування в комітетах нижньої палати Конгресу.

26 вересня Трамп і Зеленський провели свою першу зустріч. Після неї фактично дали прес-конференцію через скандал, який розгорівся після їхньої телефонної розмови.

Зараз ви читаєте новину «Розмова Зеленського і Трампа: опублікували скаргу розвідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі