четвер, 26 вересня 2019 08:13

Жартували і будували плани: підсумки зустрічі Зеленського з Трампом

Жартували і будували плани: підсумки зустрічі Зеленського з Трампом
Президенти США Дональд Трамп та України Володимир Зеленський провели зустріч і домовилися про подальшу співпрацю. Фото - Зеркало недели

Президенти США Дональд Трамп та України Володимир Зеленський провели зустріч. І фактично дали прес-конференцію через скандал, який розгорівся після їхньої телефонної розмови. Зустріч із журналістами почали із жартів.

"Дякую кожному. Ми тут з президентом України. Він зробив мене більш відомим", - сказав Трамп.

"Краще бути на екрані, аніж спілкуватися телефоном", - зазначив Зеленський, передає ТСН.

Також він запросив Трампа в Україну та навіть наполягав визначитися з датою. Але говорив і про серйозні речі - війну на Донбасі та Крим. Трамп нагадав, що саме його адміністрація дала Україні реальну військову допомогу. І говорив про переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

"Мій головний пріоритет – це зупинити війну на Донбасі. Повернути наші території – Крим, Донецьк, Луганськ. Дякую за вашу підтримку у цих питаннях. Дуже дякую", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Почнемо когось підтримувати, буде катастрофа" - як Україна може вплинути на імпічмент Трампу

"Сполучені Штати допомагають Україні, але гадаю, що інші країни мають допомагати теж значно більше, аніж вони це роблять. Я сподіваюся, що ви з Путіним зустрінетеся й зможете вирішити ваші проблеми. Це буде надзвичайним досягненням", - наголосив Трамп.

Усю пресу цікавив так званий "Юкрейнгейт". Про це усі запитання з обох боків - і від американців, і від нас. Трамп каже, тиску не було. Це була розмова про боротьбу з корупцією.

"Коли син Байдена вивозить мільйони доларів із України, а вони нічого не знають, - це корупція. Коли син Байдена з Китаю везе півтора мільярда доларів – це не смішно. Гадаю, це страшна річ. Але я знаю, що він хоче зупинити корупцію", - сказав Трамп.

Уперше свою чітку позицію озвучив і Зеленський. Сказав, тиску не було, була просто розмова про корупцію. На запитання, чи виконуватиме обіцянку, яку давав Трампу розслідувати справи, що цікавлять американського президента, відповів, що нікому нічого не винен. А Україна – незалежна держава. Ми маємо нового генерального прокурора Руслана Рябошапку. Він і має розглядати подібні справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп закликав якнайшвидше подолати корупцію в Україні

Одразу після зустрічі з президентом Трампом - закрита частина. Зеленський сказав, що пояснив-таки Трампу про те, що Крим - український, адже всі пам'ятають, ще 2014-го, тоді ще кандидат у президенти Трамп дозволяв собі аж надто проросійські висловлювання про анексований півострів.

Загалом робочу поїздку Зеленський вважає успішною та сподівається, що "реклама" України скоро завершиться. Однак демократи після розшифровки телефонної розмови Трампа та Зеленського заявляють один за одним, що не помилилися, оголошуючи про початок процедури імпічменту.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що телефонні розмови між лідерами країн не мають публікуватись.

Зараз ви читаєте новину «Жартували і будували плани: підсумки зустрічі Зеленського з Трампом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі