середа, 25 вересня 2019 17:07

"Почнемо когось підтримувати, буде катастрофа" - як Україна може вплинути на імпічмент Трампу

"Почнемо когось підтримувати, буде катастрофа" - як Україна може вплинути на імпічмент Трампу
Микола Бєлєсков: Це - не ситуація про Україну, вона не відкриває для нас якихось додаткових можливостей. Навпаки - створює проблеми. Фото: Захід.Медіа

У Сполучених Штатах запустили процедуру імпічменту для президента Дональда Трампа. Про це спікер Палати представників Ненсі Пелосі заявила 25 вересня.

Трампа звинувачують у зловживанні службовим становищем. А саме мова йде про його телефонну розмову з українським президентом Володимиром Зеленським.

Опоненти американського лідера вважають, що він міг тиснути на свого українського колегу. Мовляв, просив його розслідувати діяльність колишнього віце-президента США Джо Байдена, який є головним конкурентом Трампа на майбутніх виборах 2020-го.

Україна опинилась у складному становищі. Для нас важливо зараз дотримуватись нейтралітету. У жодному разі не можна підтримувати якусь зі сторін конфлікту.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков.

Чи дійсно процеси у США можуть призвести до імпічменту президенту?

- Так, але це залежиться від багатьох факторів. Як швидко комітети почнуть свою роботу? Наскільки вона буде ефективною? Які саме справи і напрями вони розслідуватимуть? Умовно кажучи, якщо розглядатимуть тільки українське питання, результат може бути швидше. Але не виключено, що це буде лише одна з переліку претензій до Трампа. Демократи вже досить давно готуються до початку процедури імпічменту. Намагатимуться шукати усі можливі порушення, які були з боку американського президента.

Чим може закінчитись процедура імпічменту? Трампа дійсно звільнять?

- Навіть після офіційного висунення звинувачень до президента, немає жодної гарантії, що за них проголосує Конгрес. Сенат має висунути остаточне рішення, а там більшість має Республіканська партія. До того ж сама процедура імпічменту досить довготривала. Може затягтись на місяці. Проте до виборів мають закінчити.

Зараз важко передбачити, наскільки велика вірогідність звільнення Дональда Трампа. Для цього необхідно побачити стенограму розмови між ним і Зеленським 25 липня. Також слідчим комітетам потрібні усі подробиці комунікації та взаємодії між адміністраціями Трампа і Зеленського. Американський лідер вже визнав, що говорив із нашим президентом про Байдена. Але цікавість у тому, в якому контексті та як часто піднімалось це питання. Комітети чіплятимуться, у першу чергу, за формулювання. Але без розшифровки розмови важко оцінити серйозність претензій, що висувають Трампу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський зустрівся з Трампом у вівторок

Трамп дійсно міг тиснути на Зеленського?

- Очільник США міг сказати якісь речі, що його компрометують. Розшифровки тих розмов, що вже бути раніше, показують, що Трамп не завжди слідкує за своїми словами. Питання Байдена можна було піднімати абсолютно по-різному. Одна справа - сказати, що Україні варто займатись і цією темою. Адже якби там не було, це - ризик корупції. Але зводити до теми Байдена усю розмову - це явне зловживання владою.

Наскільки звинувачення Трампа проти Байдена можуть бути реальними? Генпрокурора Шокіна правда звільнили через розслідування діяльності "Бурісми", де його син - Хантер Байден - був у раді директорів?

- Сумніваюсь, що Трамп правильно трактує усі події. Навряд мав місце конфлікт інтересів. Основна проблема Шокіна була саме у тому, що розслідування не доводилось до кінця. Він сам був перепоною для нього. Проте навіть демократи - опоненти Трампа - зацікавлені, що Україна завершила цю справу, розставила крапки над "і". Рудольф Джуліані гіперболізував ситуацію з "Бурісмою". Переконав Трампа, що тут можна знайти компромат на опонента.

Не бачу корупційної складової у діяльності Хантера Байдена. Основна претензія до "Бурісми" - отримання ліцензій не зовсім законним шляхом за часів правління Януковича. Проте Хантер почав співпрацювати з цією компанією вже навесні 2014-го. Єдине, що можна йому закинути, - отримання нечистих грошей. Але сам він не брав участі у жодній протизаконній діяльності.

Присутність Хантера Байдена у раді директорів створювала компанії певний позитивний імідж на зовнішньому ринку. Мовляв, там є американці, з нею можна співпрацювати. Більше він не виконував жодних функцій. Це - торгівля обличчям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Агент "Квартальний" провів успішну спецоперацію – мережа про імпічмент Трампу через Зеленського

Як Україна має поводитись у цій ситуації? Можемо використати її з користю для себе?

- В Америці не почали цікавитись Україною, як комусь здається. У центрі уваги просто певний епізод президентства Трампа. Так сталось, що він пов'язаний із Україною. У Конгресі не почали переживати, що війна на Донбасі досі триває. Ми просто виявились залученими у внутрішні американські процеси не за своєю ініціативою. Це - не ситуація про Україну, вона не відкриває для нас якихось додаткових можливостей. Навпаки - створює проблеми.

Які тут для нас ризики?

- У кожній статті міжнародних ЗМІ Україна згадується у контексті корупції. Це негативно б'є по іміджу держави. Нам не потрібна така увага. Нам зараз дуже важливо вибудувати середню лінію. Не підтримувати ні Трампа, ні Байдена. Ризикуємо посваритись не лише з американським президентом, що насправді не так страшно. Трамп - перехідне явище у політиці США. Проте втратити підтримку Республіканської партії для нас зараз більш небезпечно. Їхня підтримка так само важлива, як і лояльність демократів. Якщо почнемо когось підтримувати, буде катастрофа. Маємо випрацювати стратегію нейтралітету.

Президент Америки погодився повністю опублікувати стенограму розмови з Зеленським.

Зараз ви читаєте новину «"Почнемо когось підтримувати, буде катастрофа" - як Україна може вплинути на імпічмент Трампу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі