субота, 08 листопада 2014 13:02

Росія зруйнувала систему безпеки ЄС, а країни це не зрозуміли - президент Естонії

Росія зруйнувала систему безпеки ЄС, а країни це не зрозуміли - президент Естонії
Томас Хендрік Ільвес Фото: ru.baltic-review.com

У Європейському Союзі неправильно оцінили загрозу з боку Кремля. Так вважає президент Естонії Томас Хендрік Ільвес. Про це він заявив в інтерв'ю німецькому виданню Der Tagesspiegel, повідомляє "Главное".

"Росія зруйнувала європейську систему безпеки. Але багато держав не зрозуміли усю серйозність ситуації. Замість того, щоб дати адекватну відповідь, почалася суперечка, кого з росіян включити у список санкцій", - сказав Ільвес.

На його думку, "Європа зараз повернулася до часів анексії Судетської області Чехословаччини, коли можна було відбирати в інших країн території за етнічною приналежністю їх жителів".

"Після того, як ми змирилися з переділом кордонів за етнічним принципом, ми повернулися у 1938 рік, коли була анексована Судетська область. Ми знаходимося в набагато більшій біді, ніж визнаємо. І коли хтось говорить, що час ослабити санкції, тому що Путін ослабив тон, то це означає, що хтось не розуміє ситуацію. Ми не маємо погодитися на руйнування основи безпеки за пару євро", - вважає естонський лідер.

На питання, чи правильно зробить президент України Петро Порошенко, якщо відновить бойові дії на Донбасі, Ільвес відповів, що його український колега має на це право.

"Він має повне право захищати свою країну. Це все одно, якби у 1980 році ми думали на заході: чи може Лех Валенса підбурювати страйки в Гданську? Може не потрібно, ще розсердить СРСР. Я не думаю, що ми маємо право судити країну, яка переживає напад", - пояснив президент Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Росія зруйнувала систему безпеки ЄС, а країни це не зрозуміли - президент Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі