пʼятниця, 03 жовтня 2014 08:47

Росія придумала, як стягти з України газовий борг

Росія придумала, як стягти з України газовий борг
Фото: www.unian.ua

"Газпром" пропонує внести зміни в російське законодавство, щоб отримати можливість оплачувати транзит газу через Україну за рахунок боргу "Нафтогазу" за газ.

З проханням дозволити взаємозалік вимог по оплаті транзиту і газу "Газпром" звернувся в листі до президента Володимира Путіна 20 серпня, після чого президент доручив уряду опрацювати це питання, пишуть "Ведомости".

Джерело видання, близьке до "Газпрому", підтвердив, що таке звернення було.

Мінфін, Мінекономрозвитку, Росфіннагляд і Центробанк підтримали цю пропозицію. "Поправки виправдані в зв'язку зі сформованою ситуацією на території України і для забезпечення захисту державних інтересів та інтересів російських підприємств при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності", - йдеться у відгуку Росфіннадзору.

"Газпром" 13 серпня в своїй звітності за II квартал повідомляв, що через великий борг України з нею можуть "з'явитися негрошові форми розрахунків за газ", але суть не розкривалася. Зараз борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" становить $ 5,3 млрд.

"Згода "Нафтогазу" для здійснення взаємозаліку і не потрібна", - стверджує джерело близьке до "Газпрому". З іншого боку, якщо тристоронні газові переговори завершаться успішно, то можливість взаємозаліку дозволить "Нафтогазу" частково зменшувати борг в рахунок транзитних платежів. Але якщо переговори ні до чого ні призведуть, а від взаємозаліку Україна відмовиться, можливість оплати транзиту живими грошима буде розглядатися "в залежності від ситуації".

Зараз ви читаєте новину «Росія придумала, як стягти з України газовий борг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі