понеділок, 09 червня 2008 10:18

Росія запропонувала Україні купувати газ по $400 за тис. куб.

Росія заявляє, що газ для України наступного року може значно подорожчати. За інформацією видання "Коммерсантъ-Украина", Києву запропонують платити по 400 доларів за тисячу кубометрів.

У СНД таких цін зараз немає, відзначає газета, навіть країни Прибалтики купують газ по 360 доларів за тисячу кубометрів. Експерти називають дії Росії політичними, пов"язаними з позицією України щодо питання Чорноморського флоту.

Глава МЗС Росії Сергій Лавров, який практично ніколи не втручався в комерційні переговори щодо газу, в п"ятницю повідомив, що цю тему в Петербурзі на саміті СНД обговорювали Дмитро Медведєв і Віктор Ющенко.

"Ціни на газ для України збільшаться майже вдвічі з 1 січня 2009 року", - заявив міністр. Джерело "Комерсанта" в МЗС РФ уточнило, що мова йде про зростання ціни з нинішніх 179,5 долара до 400 доларів за тисячу кубометрів.

За умови збереження обсягів постачань (49 мільярдів кубометрів у 2007 році) Україні доведеться заплатити 19,6 мільярда доларів, тоді як платежі за цей рік не перевищать 8,8 мільярда доларів.

За версією Лаврова, Президент Віктор Ющенко погодився з необхідністю зростання цін, відзначивши, що "чим швидше ми перейдемо на ринкові ціни, тим ліпше для оздоровлення економіки країни".

Дмитро Медведєв переговори не коментував. А Віктор Ющенко заяву Сергія Лаврова спростував. Він завірив, що під час його зустрічі з російським колегою мова про ціну на газ не йшла зовсім, "оскільки на сьогодні переговори із цього приводу не ведуться". За словами президента, Україна хотіла би приєднатися до переговорного процесу між Росією та середньоазійськими постачальниками газу, оскільки зацікавлена у прозорих відносинах за умовами постачань газу на 2009 рік.

У "Газпромі" інформацію про можливе підвищення ціни вдвічі не заперечують. "Такого роду оцінка має право на життя... Ціна на газ для України залежить від того, наскільки підвищать ціни на газ у Туркменії, Узбекистані та Казахстані", - сказав представник монополії Сергій Купріянов радіостанції "Эхо Москвы". А в "Нафтогазі" заявляють, що питання ціни на газ дійсно піднімалося на зустрічі в Петербурзі, але про те, скільки доведеться платити Україні, поки говорити рано. ""Нафтогаз" і "Газпром" продовжують вести переговори про ціну на газ, яка залежить від безлічі чинників, зокрема від ставок на зберігання та транзит газу по території України", - пояснив прес-секретар НАК Валентин Землянський.

Зараз ви читаєте новину «Росія запропонувала Україні купувати газ по $400 за тис. куб.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі