пʼятниця, 18 липня 2008 18:49

Росія непокоїться через "Сі Бриз"

Росія стурбована тим, що в міжнародних військово-морських навчаннях "Сі Бриз-2008", які проходять в Україні, беруть участь країни, що не входять у Чорноморський регіон.

Про це сказано в коментарі департаменту інформації й друку Міністерства закордонних справ Росії.

"Характер навчань, спроби подати їх в антиросійському ключі, а також участь у них позарегіональних держав не може не викликати питання й певну стурбованість", - сказано в коментарі.

Росія дивується, чому саме басейн Чорного моря обраний для відпрацьовування цілей навчання.

"Як вважають, причорноморські країни здатні самі, без "патерналістського" втручання ззовні, вирішувати завдання забезпечення безпеки й стабільності на Чорному морі, опираючись на вже наявні тут механізми взаємодії - БЛЕКСІФОР, "Чорноморська гармонія", - сказано в коментарі.

МЗС зазначає, що ці навчання в останні роки супроводжуються численними акціями протесту з боку місцевого населення, і з урахуванням політичної обстановки навколо навчань Міністерство оборони Росії відмовилося від участі в них.

Росія зазначає, що офіційно метою маневрів було заявлене підвищення рівня взаємодії й сумісності країн, що беруть участь, при проведенні миротворчих і гуманітарних операцій.

"Разом з тим, у ході навчань опрацьовуються такі елементи, як ведення розвідки, пошук підводного човна умовного супротивника, заходи для контролю судноплавства, відбиття нападів з повітря й моря, висадження десанту, учбово-вогнева стрільба й т.д.", - сказано в коментарі.

МЗС вважає, що масові акції проти навчань відображають настрої в громадській думці України у зв"язку з курсом влади на форсований вступ у НАТО, не зміцнювальні добросусідські відносини з Росією.

14 липня в Одесі відбулося відкриття міжнародних військових навчань "Сі Бриз-2008", які пройдуть в 4 етапи 14-26 липня.

У навчаннях беруть участь 16 країн: Азербайджан, Великобританія, Вірменія, Греція, Грузія, Данія, Канада, Латвія, Македонія, Німеччина, Норвегія, Румунія, США, Туреччина, Франція й Україна.

Маневри "Сі Бриз" будуть проходити на території Одеської й Миколаївської областей й у Криму, у них беруть участь близько 1 тис. чоловік, повідомляють "Українські новини"

Зараз ви читаєте новину «Росія непокоїться через "Сі Бриз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі