пʼятниця, 08 жовтня 2010 11:06

Російську мову хочуть витіснити бідним і грубим російсько-галичанським суржиком - КПУ

Російську мову хочуть витіснити бідним і грубим російсько-галичанським суржиком - КПУ

Лідер КПУ Петро Симоненко вважає, що українські націоналісти борються не за розвиток української мови, а проти того, щоб громадяни України знали російську.

Про це повідомляє прес-служба КПУ.

"Звідси - проголошення мови Гоголя і Шевченка мовою "блатняка і попси". Звідси - витіснення російської мови не "лункою, барвистою та співучою українською мовою", а бідним і грубим російсько-галичанським суржиком", – заявив Симоненко.

"Варто було тільки мені, разом з представниками Партії регіонів Олександром Єфремовим і Блоку Литвина - Сергієм Гриневецьким, зареєструвати проект нового Закону України "Про мови", як в ЗМІ розпочалася кампанія критики і самого проекту, та Європейської Хартії регіональних або міноритарних мов, відповідно до якої він був складений", – вважає нардеп.

За його словами, "бютівський ідеолог Олег Мєдвєдєв, на основі складеного ним "Мовного балансу", пояснює, що у російськокультурних населення, виявляється, немає ніяких підстав скаржитися на мовний терор, розгорнутий попередньою владою, оскільки, не зважаючи на всі її зусилля, російську мова "видавити" з України не вдалося. Журналіст Василь Лизанчук звинувачує ініціаторів законопроекту в тому, що вони завдають шкоди безпеці української нації, а лінгвіст Тетяна Масенко запевняє, що європейські норми для Україні неписані, бо в Європі ніколи не було культурно-мовної асиміляції".

"З цими авторами можна було б сперечатися по кожному пункту їх абсурдних звинувачень. Однак, я вважаю, що важливіше сказати те, про що вони мовчать і що вони перекручують", – переконаний головний комуніст.

"Нашим європейським (і особливо - євроатлантичним) "інтеграторам" передбачувано не вдалося зрозуміти одну просту думку: ні Хартія, ні проект закону про мови не захищають ніякої мову - ні поширений, ні вимираючий. І Хартія, і проект орієнтовані на захист права людини користуватися своєю рідною мовою в публічному житті.

Саме тому, що в цих актах мова йде саме про права людини (однієї, окремо взятої людини, а не про представника якоїсь національної або мовної групи), і якщо громадянин України хоче, щоб його дитина вчилася в російськомовній школі, то держава зобов'язана надати йому таку можливість. Що, безумовно, не дає права не вивчати українську мову, українську культуру, українську історію", – підкреслив Симоненко.

"І ще про критиків Хартії та законопроекту. Ми, безумовно, намагалися жодною мірою не утискати права україномовних громадян України. Більш того, Хартія надає широкі можливості для захисту їх прав в регіонах, де вони становлять меншість. Однак, наші націоналісти аж ніяк не поспішали користуватися цими можливостями, розповідаючи казки про те, що, нібито, Хартія захищає тільки вимираючі мови (до їх категорії, очевидно, відноситься друга державна мову Фінляндії - шведська).

Чому? Все дуже просто. Українські націоналісти борються не за розвиток української мови, а проти того, щоб громадяни України знали мову російську. Звідси - проголошення мови Гоголя і Шевченка мовою "блатняка і попси". Звідси - заміщення російської мови не "лункою, барвистою та співучою українською мовою", а бідним і грубим російсько-галичанським суржиком. Звідси - страхітливе падіння грамотності українців", – додав Симоненко.

Нагадаємо, раніше віце-прем'єр Борис Колесніков заявляв, що російська мова має стати державною в Україні до завершення президентського терміну Віктора Януковича. Крім того, на думку Колеснікова, для підтримки існування української мови потрібні мільярдні інвестиції.

7 вересня у Верховній раді був зареєстрований проект Закону "Про мови в Україні", внесений представниками коаліції Олександром Єфремовим, Петром Симоненком і Сергієм Гриневецьким.

Цей законопроект передбачає надання російській мові право вільного функціонування практично у всіх сферах діяльності та фактичне визнання двомовності України на офіційному рівні.

Зараз ви читаєте новину «Російську мову хочуть витіснити бідним і грубим російсько-галичанським суржиком - КПУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі