неділя, 31 березня 2019 13:06

"Робота не в Польщі й низька комуналка" - українці про очікування від президента

Автор: twitter.com/JonahFisherBBC
  Участь у виборах президента беруть 37 кандидатів
Участь у виборах президента беруть 37 кандидатів

Сьогодні в Україні проходять вибори президента.

Gazeta.ua запитала у громадян: "Що варто змінити в Україні? Які три кроки чекаєте від новообраного президента?"

Олександр ШЕМЕТ, 61 рік, громадський діяч, Вінниця:

Новообраний президент має вирішити чи воюємо, чи ні. Чітко визначитись, де у нас закінчується схід, і порвати усі зв'язки. Як би болісно це не було. По-друге, необхідно поглиблювати децентралізацію. Ідеально, якщо буде повною. Прості люди мають мати прямий доступ до влади. Наприклад, у Вінниці не повинно бути власності області. Те, що у місті, має бути вінницьким — театр, бібліотека, нерухомість, стовпи.

Віталій СЕРГІЙЧУК, 32 роки, механік, Хмельницький:

Перестану їздити на заробітки. До війни й гадки не мав, що кину роботу із зарплатою 6 тисяч і поїду в Польщу. Кожен раз, думаю то останній. В Україні починаю щось шукати, а кращого нема. Пропонують максимум 10 тисяч. У Польщі отримую 25. У найближчі два роки змін не буде. Варто ввести погодинну оплату праці, щоб вдень мати 800-1000 гривень.

Обраний президент має підвищити заробітну плату, щоб можна було оплатити комуналку. При цьому курс долара не має рости. Та найголовніше лікування має бути безкоштовним. Люди не повинні ходити в аптеки з надією, що вилікуються самопризначеною таблеткою. В мами вчасно виявили пухлину. Гроші, які з братом заробили в Польщі, віддали на курс хіміотерапії. Кожний складав на власне житло.

Наталія ГУРСЬКА, 48 років, менеджер оптової торгівлі, Тернопіль:

Очікую закінчення війни. Але скоріш ще 5 років санкцій і Росія сама капітулює. Маю колосальну тривогу на рахунок виборів. Українці завжди звинувачують владу, яка б вона не була. Якого президента не оберемо, кожний поганий.

Звідки візьмуться високі пенсії, коли ми не платимо податки. Не маю жодного знайомого, який би платив їх стовідсотково. Ми чекаємо від влади бути кристально чесними, а самі такими не є.

Від новообраного президента чекаю рішення закінчити війну. Друге — реальну боротьбу з корупцією. Третє - розвинути економіку. Обов'язково українська мова має бути державною.

Наталія КОВАЧ, 33 роки, безробітна, Ужгород:

У нас уся система влади не ефективна. Багато сфер потребують змін. Потрібно зробити більш жорстким покарання для тих, хто краде гроші у держави. Відремонтувати дороги, навести лад у медицині, забезпечити людей гідною роботою. Мій чоловік Cтепан - будівельником у Празі працює вже багато років. Ми й познайомилися там. Я була продавцем морозива. 10 років тому приїхала сюди народжувати дитину. Тепер він там, а ми з донькою тут. Через рік, плануємо переїжджати до нього в Чехію на постійне місце проживання. Але якщо життя налагоджуватиметься, то чоловіка сюди переманимо.

Інна МОЩЕНСЬКА, 34 роки, логіст у транспортній компанії, Кропивницький:

Після виборів кардинальних змін ніхто не жде. Всі розуміють, що держава ще певний період котитиметься, куди її направили. Точно треба піднімати зарплати і зменшувати комуналку. Моя мама платить за трикімнатну квартиру до 80% відсотків доходу. При цьому вдома не сафарі. Треба створювати робочі місця. Більшість друзів і знайомих виїхали на навчання і роботу до Польщі, Чехії, Німеччини. Наші дипломи не мають ніякої ваги в Європі, а з української зарплати нічого не відкладеш. Від нового президента хочеться бачити позитивні результати роботи для народу.

Ольга, 47 років, до анексії була приватним підприємцем, смт Місхор, Крим:

Сподіваюся, що будемо продовжувати йти обраним курсом - ЄС і НАТО. Усередині країни хотілося б земельний закон, закон про колабораціонізм і Кримсько-татарську автономну республіку. Боротьбу з корупцією беру за дужки, тому що розумію - на перемогу в цій справі піде ще років десять. Вважаю, що починати треба з судів, бо там все і загальмувалося. Найголовніше, що необхідно змінити - викладацький склад - від садочків до університетів. І всю совкову систему навчання і виховання. Бажаю новому президенту не захотіти лаврів Нурсултана, Путіна і Лукашенка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розказали, яких змін чекають після виборів

Сьогодні українці обирають шостого президента. У виборчому бюлетені - 39 прізвищ. Із них двоє уже відмовилися від участі у виборах - це Олександр Мороз і Сергій Тарута.

За перші три години роботи виборчих дільниць явка склала 16,08%.

Зараз ви читаєте новину «"Робота не в Польщі й низька комуналка" - українці про очікування від президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі