вівторок, 30 березня 2021 18:44

Рада засудила протест під Офісом президента. Хто проголосував

Рада засудила протест під Офісом президента. Хто проголосував
Громадяни вийшли на акцію 20 березня. Фото: Gazeta.ua

Верховна Рада засудила акцію протесту під Офісом президента 20 березня. За це проголосували 237 народних депутатів.

"За" проголосували 214 депутатів зі "Слуги народу", по 9 з груп "Партія "За майбутнє" і "Довіра", 5 позафракційних.

Решта фракцій - нуль голосів.

Ініціатором постанови є депутати від "СН".

Під час розгляду питання депутат Максим Бужанський зі "Слуги народу" заявив про вандалізм.

"Якщо мої дії настільки запалили вату, то це напевно правильні дії", - сказав народний депутат з "Голосу" Ярослав Юрчишин, який брав участь в акції. Оплески в залі.

"Я виходив, виходитиму і завжди буду разом з тими людьми, які відстоюють свої права.

Коли ми стільки часу не можемо розглянути судову реформу, яка би взагалі зняла потребу виходити... Справжні народні депутати з народом, а не прислужують русні", - додав депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Температура не виникає сама собою. Це реакція на хворобу" - соцмережі про події під ОП

З трибуни виступив голова СБУ Іван Баканов.

"Відразу після подій 20 березня ми надали додаткову інформацію щодо організаторів та активних учасників акції протесту - в тому числі фото та відео матеріали. Які, я впевнений, лягли в основу кримінальної справи, яка сьогодні розслідується Нацполом.

Спецслужби Російської Федерації у постійному режимі моніторять суспільно-політичну ситуацію в Україні, протестні рухи та акції. Наголошую - я жодним чином не стверджую, що за цією акцією був розвідорган РФ. Але я чітко стверджую, що РФ намагається скористатися будь-яким медійним приводом, щоб використати цю ситуацію на свою користь.

Патріоти і не байдужі громадяни можуть навіть не здогадуватися, що їхні активні дії використовуються в інформаційні війні спецлужбами", - заявив він.

Баканов заявив, що замовниками "тарифних майданів" у січні цього року були куратори з РФ.

Голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що протестувальники закидували правоохоронців петардами та фаєрами.

"Акцію ретельно запланували і розпланували", - сказав він і додав про участь в акції неповнолітніх.

"Розпочато досудове розслідування за 4-ма статтями Кримінального кодексу - хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням предметів, заздалегідь заготовленних для нанесення тілесних ушкоджень; умисне знищення або пошкодження майна, наруга над державними символами, виготовлення, поширення а також публічне використання символіки нацистського режиму.

Слідчі повідомили про підозру сімом особам", - сказав голова Нацполіції.

Верховна Рада постановила МВС, СБУ і ДБР забезпечити швидке, повне і неупереджене розслідування та надати юридичну оцінку подій, що відбулись 20 березня.

Перевірити участь в акції партій або пов'язаних з ними осіб.

Визначити ступінь вини учасників, організаторів та замовників події у завданні матеріальної шкоди державному майну та забезпечити притягнення винних осіб до відповідальності.

20 березня громадськість прийшла під Офіс президента на акцію "Не чуєш? Побачиш" на підтримку ув'язненого активіста Сергія Стерненка. Вимагали відставки генеральної прокурорки Ірини Венедіктової, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Під час акції розмалювали фасад, запалювали фаєри, вибили скло у дверях, запускали феєрверки.

Після цього депутати з фракції "Слуга народу" ініціювали позачергове засідання Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «Рада засудила протест під Офісом президента. Хто проголосував». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі