пʼятниця, 06 листопада 2009 10:41

"Ющенка і Лукашенка використовують для ослаблення Росії" - Тігіпко

"Ющенка і Лукашенка використовують для ослаблення Росії" - Тігіпко

"Для України Білорусь - дуже важливий партнер. Але було б помилкою налагоджувати стосунки з Мінськом на бажанні насолити комусь в Москві", - так кандидат в президенти Сергій Тігіпко прокоментував візит до України президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Він нагадав, що президент України Віктор Ющенко в 2005 році підписав разом з тодішнім американським президентом Джорджем Бушем декларацію про участь в просуванні демократії на Кубі і в Білорусі.

За словами Тігіпка, це надовго затьмарило україно-білоруські державні відносини.

"Добре, що в Києві не залишилося охочих експортувати помаранчеву революцію сусідам, - відзначив Тігіпко. - Але погано, що і нова українська політика відносно Білорусі продиктована ззовні".

Тігіпко пояснив, що останнім часом Євросоюз і США реалізують новий проект по ослабленню впливу Росії на пострадянському просторі - за рахунок відриву від неї традиційних союзників і, насамперед, Білорусі.

Так, Лукашенку несподівано легко пробачили відсутність громадянських свобод в країні, репресії проти опозиціонерів і безслідне зникнення деяких з них, а також витіснення західних компаній з білоруської економіки.

На думку Тігіпка, Ющенку в цій грі відведена роль посередника в налагодженні контактів з Лукашенком, з яким західні лідери зустрічатися особисто побоюються через можливу критику правозахисників.

"Щоправда економічні і соціально-гуманітарні питання були присутні на порядку денному переговорів президентів. Проте лейтмотивом зустрічі стала розмова про проект ЄС "Східне партнерство" та інших бонусах, які Мінськ отримає за торпедування російських проектів на пострадянському просторі. Навіщо це Лукашенку - зрозуміло. Він торгується зі всіма і намагається грати на суперечках Москви і Заходу. Але користь від такої "дружби" для України, щонайменше, сумнівна", - заявив Тігіпко.

Нагадаємо, 5 листопада до України з дводенним візитом прибув Лукашенко (вперше за останні 12 років).

Ліга
Зараз ви читаєте новину «"Ющенка і Лукашенка використовують для ослаблення Росії" - Тігіпко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі