субота, 26 січня 2008 13:11

"Український прорив" Тимошенко - класика популізму" - експерт

"Український прорив" Тимошенко - класика популізму" - експерт

Проект програми діяльності уряду "Український прорив: для людей, а не політиків" має неконкретний характер і не дасть змоги оцінити виконання програми урядом, констатує доктор юридичних наук, професор Василь Лемак.

У свою чергу, президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер відзначає, що в документі є елементи, які можна назвати "класикою популізму".

На думку В.Лемака, абсолютну більшість положень програми мають узагальнений і неконкретизований характер, деякі - містять просто непрофесійні формулювання, в розпливчастому стилі написані економічні підрозділи програми, а виклад цілого ряду положень має нелогічний характер.

"При такому підході об"єктивна оцінка результативності уряду в принципі неможлива. Головне - з розпливчастих формулювань програми виборець не може дізнатися, якою країна стане через рік, два, три", - констатував експерт.

"Ще в серпні, представляючи ідею "Українського прориву", Тимошенко говорила, що народ не заслужив повільних перетворень, йому треба все і одразу, - нагадав, у свою чергу, О.Пасхавер. - Ось це "все і одразу" - це і є радикальне сприйняття світу, і в той же час - класика популізму. Все і одразу можна тільки зруйнувати".

При цьому О.Пасхавер не впевнений, чи є така політика свідомим обманом виборців, або ж Юлія Тимошенко сама вірить в декларовані ідеї. "Можливо, заявляючи про можливість усього й одразу, людина обманює саму себе. Але вона точно обманює тих, кому адресовані подібні обіцянки", - наголосив він.

На його думку, на популістські кроки уряд штовхає бажання одержати політичні дивіденди. "Популізм - це завжди висловлення презирства до населення. Ставлення поблажливо-зневажливе: ну ось це він розуміє, а щось складніше до нього не дійде", - відзначив він, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Український прорив" Тимошенко - класика популізму" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі