понеділок, 02 червня 2008 10:20

"Газпром" продає газ підприємствам Ахметова

Російський постачальник газу відбирає у "Нафтогаза" найвигідніші контракти. Клієнтами "Газпрому" вже стали найбільші підприємства мільярдера Ріната Ахметова.

Промислові підприємства донецького мільярдера Ахметова уклали договори на постачання газу з фірмою "Газпром збут Україна". Клієнтами української "дочки" РАТ "Газпром" стали "Азовсталь", Північний і Центральний ГОКи, підконтрольні компанії "Систем Кепітал Менеджмент" Ахметова.

Всього ж за перший місяць роботи на ринку "Газпром збут Україна" уклала договори з 30 великими промисловими підприємствами, пише "Дело". Серед них - Маріупольський меткомбінат ім. Ілліча, компанія "Євроцемент груп", а також хімпідприємства бізнесмена Дмитра Фірташа. Загальний об"єм законтрактованого газу - 500 мільйонів кубометрів на місяць. Протягом наступного місяця, згідно з повідомленням прес-служби "Газпром збут Україна", компанія має намір подвоїти цю цифру.

За словами джерела на одному з підприємств, "Газпром збут" пропонує паливо на тих же умовах, що і компанія "Газ України" (дочірнє підприємство "Нафтогаза України"). "Проте працювати з росіянами вигідно, оскільки прямий постачальник може забезпечити гарантовані і безперебійні постачання газу", - пояснив співбесідник. З цієї причини, відзначає джерело, попит на російський газ вже перевищує квоту "Газпром збуту". Її встановила Нацкомісія з регулювання електроенергетики на рівні 7,5 мільярдів кубометрів на рік.

Деякі учасники ринку говорять, що на підписанні договорів з "Газпром збутом" позначилися також політична і бізнесова складові.

""Нафтогаз", в структуру якого входить "Газ України", сьогодні контролюється людьми, близькими до "ІСД" (фінансово-промислова корпорація "Індустріальний союз Донбасу"), - відзначив один з представників промислового сектора. - Відповідно, деякі інші бізнес-групи не захочуть ставити своє виробництво в залежність від постачань "Газа України".

В той же час в "Нафтогазі" не побоюються конкуренції з боку дочірньої компанії "Газпрому". "Ця компанія працює в рамках чітко встановленої квоти. Є певні об"єми постачань, які вони не повинні перевищувати", - пояснив начальник прес-служби НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" продає газ підприємствам Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі