пʼятниця, 08 лютого 2008 16:16

"Газовий конфлікт між Росією і Україною вирішиться не скоро" - політолог

Заява російського "Газпрому" про можливість припинення поставок газу до України є початком газової війни між урядом Юлії Тимошенко і компанією "Rosukrenergo", вважає політолог Володимир Фесенко.

Коментуючи заяву "Газпрому" про намір з 11 лютого припинити поставки свого газу до України, Фесенко сказав: "Це можуть бути такі перші гуркоти нової газової війни"."Заява одного з керівників "Газпрому" - така своєрідна атака "Rosukrenergo" на уряд Юлії Тимошенко", - сказав Фесенко, додавши: "Зараз почалася війна між "Rosukrenergo" і урядом Тимошенко".

Політолог відзначив, що подібні заяви були спровоковані конкретними заявами і діями Тимошенко, направленими на те, щоб прибрати "Rosukrenergo" з українського газового ринку.У свою чергу "Rosukrenergo" "починає свої у відповідь бойові дії" і не тільки в Україні, але і за допомогою компанії "Газпром", оскільки ця компанія є одним із засновників "Rosukrenergo", сказав він.Фесенко спрогнозував, що тема відносин на газовому ринку буде однією з головних і під час візиту президента України Віктора Ющенка до Росії, запланованого на 12 лютого, і під час прем"єр-міністра Тимошенко до Москви, запланованого на 21 лютого.

"Швидше за все, починається складна драматична епопея чергового перегляду газових відносин України і Росії", - вважає Фесенко. За його словами, цей процес закінчиться не скоро і поки складно сказати, яким буде його результат.Кажучи про конкретну ситуацію, що склалася, пов"язану із заявою "Газпрому", політолог підкреслив, що перше, що необхідно зробити у будь-якому випадку, - це провести розслідування ситуації і з"ясувати в чому полягає проблема.

"По-друге, окрім обміну політичними уколами, Росії і Україні потрібно сформувати єдину систему організаційно-технічного контролю за перекачуванням газу і за наявністю газу на території України", - підкреслив він, додавши, що без такого комплексу заходів, подібні ситуації виникатимуть в двосторонніх відносинах і надалі.

За словами Фесенка, "в цілому, це неминуче призведе до перегляду базових принципів і умов по газових відносинах". Він додав, що в цьому відношенні ключова проблема - це співвідношення ціни на газ і ставки транзиту на транспортування російського газу в країни Європи.

Фесенко підкреслив необхідність добитися того, щоб ці дві ціни були збалансовані і відповідали інтересам двох країн.У свою чергу політолог Вадим Карасьов вважає невипадковою появу заяви "Газпрому" по газу напередодні візиту українського президента до Москви.

"Заяви "Газпрому" з"являються завжди не випадково. І, як правило, вони мають не стільки економічний характер, скільки вписаний в політичну інтригу", - сказав він.

При цьому Карасьов відзначив, що ця інтрига стосується не стільки українсько-російських взаємин, але і ситуації усередині України.

"Або ця заява направлена на те, щоб візит (Ющенко в Москві), як мінімум, відкласти до ухвалення консолідованого рішення в Україні між всіма суб"єктами газових взаємин, або "Газпром" сподівається, що в рамках переговорів українська сторона підтвердить прихильність існуючим схемам постачань газу і тим самим "Газпром" забезпечить себе від трансформацій в схемах, які ініціює прем"єр-міністр України Юлія Тимошенко", - додав він.

За словами Карасьова, заява "Газпрому" може бути розцінена, як спроба підстебнути українські власті до ухвалення консолідованої і чіткої позиції в питанні постачань газу, пише Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «"Газовий конфлікт між Росією і Україною вирішиться не скоро" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі