пʼятниця, 05 грудня 2014 12:52

Путін-брехун травить росіян "великоруським опіумом" - західні ЗМІ

Путін-брехун травить росіян "великоруським опіумом" - західні ЗМІ
ria.ru

Західні ЗМІ глузливо і скептично поставилися до тону послання до Федеральних зборів, оприлюдненого напередодні президентом РФ Володимиром Путіним.

"Піднесення президентом Володимиром Путіним Криму до статусу російської Святої землі викликало подив і глузування істориків і оглядачів", - пишуть Ілля Архипов і Степан Кравченко в огляді Bloomberg, коментуючи фразу російського президента про те, що князь Володимир прийняв хрещення в Корсуні в Криму, з чого випливає, що Крим для росіян - те ж, що "Храмова гора в Єрусалимі для тих, хто сповідує іслам чи іудаїзм".

"Володимир був київським, а не московським князем, і це, можливо, тільки підкреслює право Києва, а не Москви на Крим", - переводить статтю, присвячену історичних аналогій, сайт InoPressa.

Професор Андрій Зубов, звільнений з МДІМВ за порівняння дій Путіна із захопленням Гітлером австрійській території, звертає увагу на те, що історики до кінця не визначилися, чи був Володимир хрещений в Корсуні або це сталося у Василькові, неподалік від Києва. А протодиякон Андрій Кураєв і зовсім стверджує, що "Київ - набагато більш важливе місце для російських православних паломників, ніж Крим".

"Історична частина промови була дуже дивною. Багато росіян будуть здивовані порівнянням росіян з євреями, а Криму - з Єрусалимом", - резюмує політолог Гліб Павловський.

В іншій статті Bloomberg, присвяченій економічній частині послання, наголошується, що в тому способі пережити економічну бурю, яку запропонував президент Путін, "є присмак паніки, яку сам Путін і намагається приборкати". "Банківські аналітики, в тому числі з "ВТБ Капітал" і Danske Bank, кажуть, що цих заходів замало, а приймаються вони занадто пізно", - зауважує видання, говорячи про спроби російської влади "вхопитися за соломинки".

Ринок, йдеться в статті, "не купився" на озвучені Путіним заходи по стабілізації економіки, в результаті рубль в четвер ослаб на 2%, а індекс ММВД знизився на 1,5%.

Bloomberg перераховує пропозиції російського президента, пише InoPressa: амністія повертаються з-за кордону капіталам, тимчасове звільнення малого бізнесу від перевірок, заходи проти валютних спекулянтів, фінансування інфраструктурних проектів з Фонду національного добробуту, підвищення ефективності бюджетних витрат і витрат держкомпаній.

"В "нормальній" обстановці ці пропозиції були б сприйняті позитивно, але в поточну обстановку локальної економічної стагнації та погіршення глобальної ситуації вони недостатньо потужні, щоб подолати весь масштаб глобальних ризиків", - відзначає Наталя Орлова, старший економіст "Альфа-банку". А "митарства" мільярдера Володимира Євтушенкова тільки додають економістам скепсису.

"Завдання економічного зростання, встановлені Путіним, "абсолютно нереалістичні", а запропонована амністія капіталів - "явна "прикмета зростаючої ізоляції Росії", - переказує видання слова Санни Куронен, аналітика Nordea Markets.

Путін цілеспрямовано домагався кризи, щоб відвернути увагу від назріваючих внутрішніх конфліктів, які можуть стати загрозою для його правління, пише німецька Frankfurter Allgemeine. Йому стає все складніше і складніше виконувати обіцянки, а саме - навести порядок, підняти добробут і повернути національну гордість. З усього перерахованого Путін впорався тільки з наведенням порядку, причому цей процес став приймати авторитарні риси. Ось і залишилася у Путіна тільки тема національної гордості, якщо не сказати великоросійського націоналізму. Путін як ніякий інший керівник країни останнім часом потурає, задовольняє і використовує його заради власних цілей.

"Порівнявши святість Криму для російського народу із значущістю Храмової гори для іудеїв і мусульман, Путін звів себе в ранг національно-релігійного рятівника, який повернув в імперію сакральний Крим", - вважає видання. А це вже "справжнісінький великоруський опіум для народу".

А Російська служба ВВС наводить найбільш яскраві висловлювання британської преси з приводу послання російського президента. "Гнівний Путін заявив, що Захід століттями намагався зруйнувати Росію", - повідомляє Guardian. "Путін накидається на рублевих спекулянтів", - відзначає Financial Times."Нині Путін каже, що Захід подібний Гітлеру!"- вигукує Daily Mail."Егоцентрики, що зіштовхуються з невдачею, часто схильні до параної", - з таких слів починається редакційна стаття в Daily Telegraph, озаглавлена "Путін - це проблема".

Зараз ви читаєте новину «Путін-брехун травить росіян "великоруським опіумом" - західні ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі