середа, 04 березня 2015 16:57

Путін хоче холодної війни з Заходом - ЗМІ

Путін хоче холодної війни з Заходом - ЗМІ
Фото: obozrevatel.com

У конфлікті в Україні в російського президента Володимира Путіна є чітка стратегія. Про це журналістка The Washington Post і Economist, лауреат Пулітцерівської премії і автор книг з історії Росії Енн Епплбаум розповіла в інтерв'ю швейцарському виданню Tagesanzeiger.

"Стратегія полягає в інтеграції України в сферу російського впливу і делегітимізації західних організацій на кшталт ЄС і НАТО. Але зараз він зайнятий дестабілізацією ситуації в Україні".

Найголовнішим інтересом російського президента в даний момент, за її словами, є питання "подальшого перебування при владі". "Для цього, йому доводиться робити відразу дві речі: з одного боку, він повинен показувати, що революція в Україні була помилкою. Це робиться, щоб росіяни не додумалися до демократичної революції у себе в країні. А з іншого боку, він намагається представити як помилки вже саму Європу і вселяє, що європейська демократія насправді не є справжньою демократією. Для цього він підтримує право- і лівоекстремістські сили в Європі і веде інформаційну війну", - вважає Епплбаум. Також Путін, за її словами, зацікавлений у тому, щоб "виставити НАТО в якості паперового тигра".

Захід, як зазначила Енн, допустив помилку, вважаючи, що "Росія стане більш цивілізованою, якщо він буде правильно поводитися з росіянами і запрошувати їх в західні організації". "Трапилося якраз протилежне: протягом останніх 15 років в Росії відбулося щось на зразок контрреволюції, і тепер країною править група колишніх співробітників КДБ. Помилкою всіх американських і європейських політиків стало те, що вони не помітили цього раніше, - впевнена Епплбаум. - Обама і його партнери в Європі запізнилися з кожним кроком на півроку: замість вичікувальної позиції після кримської кризи їм слід було відразу ж ввести санкції і послати свої війська в Прибалтику".

Епплбаум також звинуватила в наївності керівництво США. "З 1991 року не було жодного американського президента, який би розглядав Росію як військову загрозу. Це було наївно, - вважає журналіст. - Звичайно ж, на Заході ніхто не хоче холодної війни, але Росія цього хоче". Зокрема, Росія у відкриту "називає США своїм ворогом, демонструє ядерну зброю по телебаченню, а російські літаки з бомбами літають над Великобританією і порушують повітряний простір Швеції". "Все це класичні ігри в холодну війну", - підкреслює вона.

Також малоефективна, на думку Епплбаум, і зовнішня політика ЄС. "Раніше європейську зовнішню політику визначали чотири держави: Німеччина, Франція, Великобританія і, можливо, Італія. Пізніше вони делегували це право Євросоюзу, але це не спрацювало. В тому числі, нічого не вийшло й тому, що на посаду верховного представника ЄС із зовнішньої політики поставили слабкі фігури на кшталт Кетрін Ештон. В результаті цього жодна європейська держава крім Німеччини не бере участі в цій грі. Через те, що британці дуже зайняті собою, а у Франції слабкий президент, головними переговорниками з Путіним стали німці, але вони не роблять зовсім нічого, щоб зміцнити свої позиції", - заявила Епплбаум.

Німеччина, як пояснює експерт, "це сильна держава у фінансовому плані, але не в стратегічному або військовому. За великим рахунком, у Німеччини немає своєї армії: на навчаннях Бундесвер використовує віники замість автоматів, а його літаки не літають. Тому коли Меркель веде переговори з Путіним, у неї за спиною нічого немає, адже вона робить це не від імені ЄС чи НАТО, а тільки від імені Німеччини. В результаті Меркель не може сказати нічого такого, чого б Путін злякався ".

Зараз ви читаєте новину «Путін хоче холодної війни з Заходом - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі