четвер, 09 лютого 2023 08:45

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін готує РФ до затяжної війни: що вигадав Кремль для обходу санкцій

Путін готує РФ до затяжної війни: що вигадав Кремль для обходу санкцій
Росія готується до затяжної війни, створюючи нові умови для обходу санкцій. Фото: eastnews.ua

Російські чиновники не припиняють пропонувати заходи з підготовки військової промисловості Росії до затяжної війни проти України.

Водночас Москва створює додаткові умови для ухилення від санкцій, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Уряд РФ субсидуватиме інвестиційні проєкти з модернізації підприємств, які працюють в інтересах військових, і виділить значні кошти на виробництво нової військової техніки. Росія розширить пільги для тих підприємців, які підтримують армію. Їм, зокрема подовжать терміни оплати за оренду федерального майна. Ці заходи, ймовірно, мають на меті посилити намагання Кремля, спрямовані на поступову підготовку російської військової промисловості до затяжної війни проти України", – йдеться у звіті ISW.

Кремль водночас уникає широкої економічної мобілізації, яка могла б спричинити подальші економічні потрясіння в країні та відповідне невдоволення.

Для президента РФ Володимира Путіна ставка у війні проти України – це не лише майбутнє російської держави, її цілісність, "імперська велич" та міжнародний престиж, а й власне життя та особисте місце в історії. Тому для нього неприйнятний вихід з України, йому потрібна лише перемога.

Російські офіційні особи також запропонували низку заходів у координації з нещодавнім указом про виключення чиновників з-під дії вимог щодо подання декларацій про доходи та з пропозиціями щодо скасування процедур федеральних закупівель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий наступ на Донбасі: в ISW проаналізували шанси РФ на успіх

"Кремль, можливо, створює систему субсидій і пільг, розроблену з мінімальним наглядом і обліком. Відсутність контролю та обліку, ймовірно, дозволить російським компаніям краще уникати міжнародних санкційних режимів, спрямованих на російську військову промисловість", – зазначають аналітики.

82% іранських безпілотників, збитих в Україні, мали мікросхеми, напівпровідники та інші компоненти зі Сполучених Штатів Америки. Це свідчить про те, що Росія та Іран, ймовірно, використовують лазівки для передачі західних компонентів озброєнь до РФ через посередників.

"Зусилля Кремля підготувати російську військову промисловість до затяжної війни проти України частково покладаються на здатність військової промисловості Росії мати постійний доступ до численних безпечних ланцюгів постачання ключових іноземних компонентів, які вона не може виробляти"", – заявили в ISW.

Катастрофічна ситуація, яка склалася унаслідок потужних землетрусів 6 лютого, політично використовується для поновлення старої дискусії навколо санкцій проти сирійського режиму. У Дамаску та Москві намагаються використати страждання людей у політичних цілях.

Російський диктатор Володимир Путін вкотре дав своїм окупаційним військам дедлайн на захоплення Донбасу. Тепер він хоче, аби росіяни вийшли на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей до березня. Путін уже не вперше встановлює дедлайн для захоплення українських територій.

Росіяни полюбляють гучні дати, тому новий наступ до роковини початку вторгнення цілком ймовірний. Метою окупантів може стати чергова спроба вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Путін готує РФ до затяжної війни: що вигадав Кремль для обходу санкцій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі