понеділок, 05 червня 2006 11:46

Президентом Перу став Алан Гарсія

 

За даними ЦВК Перу, в другому турі президентських виборів у країні переміг лідер Апрістськой партії Алан Гарсія.

57-річний перуанець вдруге став президентом через 21 рік.

Найбільшу кількість голосів він набрав в столиці Лімі, де у виборах взяли участь більше 5,6 млн чоловік з 16,4 мільйонів зареєстрованих виборців. Також Гарсія отримав значну перемогу на південному і північному узбережжі країни.

Націоналіст Ольянта Умала, як і в першому турі виборів, отримав широку підтримку жителів найбідніших районів Перу.

Гарсія є лідером однієї із старих політичних сил в країні - лівоцентристської Апрістськой партії. Вона була заснована в 1924 році.

У 1985-му 36-річний Гарсія став наймолодшим в історії Перу президентом. Багато політологів відзначали неабиякі здібності молодого глави держави і навіть називали його "латиноамериканським Кеннеді".

Однак тоді він не зміг реалізувати на практиці мрію перуанців зробити країну багатою і сильною. Політика Гарсії призвела колапсу в економіці країни та активізації озброєних антиурядових повстань.

Урядовці погрузли в корупції, а рівень життя різко впав. Гарсії насилу вдалося досидіти в президентському палаці до кінця терміну. Разом з тим, не дивлячись на важку економічну кризу та гіперінфляцію, він зберіг свободу преси і дав можливість провести демократичні вибори.

Зараз новообраний президент заявляє, що досвід перетворив його на обачну людину. В ході нинішньої передвиборної кампанії він зробив ставку на підтримку молодого покоління, яке не пам"ятає той важкий час. Лідер Апрістської партії стверджує, що має необхідні для управління країною якості - зрілість і досвід.

Як відзначають місцеві політологи, перед новим президентом стоїть непросте завдання - згуртувати перуанців, запропонувавши їм національну об"єднувальну ідею, коли країна практично виявилася розбитою на два табори.

Необхідно також враховувати, що Ольянта Умала з 120 місць в Національному парламенті має 45, тоді як представники Апрісткой партії тільки 36, повідомляють РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Президентом Перу став Алан Гарсія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі