середа, 16 травня 2007 13:08

Президент Туреччини не пішов у відставку після закінчення терміну

Діючий Президент Туреччини Ахмет Недждет Сезер продовжить виконання своїх обов"язків, не дивлячись на закінчення терміну його повноважень.

У Туреччині в середу, 16 травня, закінчився термін семирічних повноважень президента Ахмета Недждета Сезера. Проте він не покине свій пост до обрання нового президента, вибори якої перенесені на невизначений час.

"Згідно 102-ю статтею турецької Конституції, діючий президент виконуватиме свої обов"язки до обрання нового", - пише в середу в коментарі газета Turkish Daily News.

Видання нагадує, що ця стаття була включена в Основний закон в 1980 році, коли тодішній парламент не зміг вибрати голову держави протягом 115 турів голосування.

"З тим, щоб уникнути подібної політичної безвиході, військова адміністрація після перевороту, здійсненого в Туреччині 12 вересня 1980 року, включила в нову Конституцію положення, що передбачають розпуск парламенту, якщо він протягом місяця до закінчення терміну повноважень діючого президента не може вибрати нового", - відзначає газета.

Саме така ситуація і склалася в Туреччині після того, як президентські вибори зайшли в безвихідь через відсутність кворуму в парламенті при голосуванні в першому турі, що відбувся 27 квітня. Конституційний суд Туреччини, розглянувши звернення опозиції, визнав голосування недійсним і призначив повторне на 6 травня. Проте і тоді єдиний претендент на пост президента, глава МЗС Абдуллах Гюль, що представляє правлячу Партію справедливості і розвитку (ПСР), не зміг набрати конституційну більшість в меджлісі, чого вимагає Конституція, після чого зняв свою кандидатуру, пише РІА "Новости". 
Зараз ви читаєте новину «Президент Туреччини не пішов у відставку після закінчення терміну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі