понеділок, 23 січня 2012 08:56

Спецтема: Арабські революції

Президент Ємену не витримав тривалих протестів і здав владу

Президент Ємену не витримав тривалих протестів і здав владу

Президент Ємену Алі Абдалла Салех покинув країну. Своїм прихильникам він оголосив, що настав час здати владу.

Про це передає інформаційне агентство SABA.

Голова республіки відправитисься на лікування в Сполучені Штати.

У заяві підкреслюється, що він має намір пізніше повернутися на батьківщину як лідер правлячої партії Загальний народний конгрес.

У суботу парламент Ємену прийняв закон, який надає Салеху абсолютний політичний і юридичний імунітет. А вранці в неділю зібрав провідних політиків, військових і силовиків і звернувся до них з "прощальною промовою". У ній він, зокрема, вибачився за допущені помилки і заявив про те, що "прийшов час передати владу".

"Сьогодні я залишаю країну в ваших руках, - процитував президента один з присутніх на зустрічі. - Я дякую кожному з вас, приношу вибачення народу і прошу пробачення".

23 листопада минулого року Салех підписав в Саудівській Аравії мирову угоду з опозицією, за якою його владні повноваження перейшли до віце-президенту Абд Раббо Мансуру Хаді, що дозволило знайти вихід із затяжної політичної кризи. Тим не менш, він, як і раніше, залишається однією з найбільш впливових фігур в країні і збереже за собою статус "почесного президента" до назначених на 21 лютого дострокових виборів.

Антиурядові виступи з вимогою відставки Салеха, який перебував при владі близько 33 років, тривали в Ємені з початку лютого 2011 року. За даними ЗМІ, за час народних заворушень у країні загинули сотні людей, тисячі були поранені.

Зараз ви читаєте новину «Президент Ємену не витримав тривалих протестів і здав владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі