четвер, 14 липня 2022 06:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Прем'єр Канади пояснив рішення повернути турбіну для "Північного потоку"

Прем'єр Канади пояснив рішення повернути турбіну для "Північного потоку"
Канада залишається одним із найбільших союзників України. Фото: eastnews.ua

Рішення повернути Німеччині російську газову турбіну для "Північного потоку-1" було для Канади складне.

Водночас це було необхідно задля збереження єдності союзників, заявив 13 липня прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо у Кінгстоні.

"Ми продовжимо запроваджувати сильніші санкції, однак слід пам'ятати, що вони направлені не проти наших союзників, а проти російського диктатора Володимира Путіна та його посіпак. Тому ми ухвалили таке складне рішення. Зробили це, щоб допомогти нашим союзникам. Повернення турбіни дозволить упевнитися, що не лише уряди, але й населення Європи незмінно та щедро підтримують Україну", – сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кулеба емоційно прокоментував рішення Канади щодо турбіни для "Північного потоку"

Канада залишається одним із найбільших союзників Києва, додав Трюдо.

"Ми надали економічну допомогу та значний арсенал зброї. Європейські країни, особливо Німеччина, також суттєво посилили зусилля з підтримки України. Необхідно триматися разом, особливо поставши перед намаганнями Росії розділити нас, використовуючи енергетичну політику як зброю", – зазначив канадський прем'єр.

1 липня стало відомо, що Росія повністю вимкне "Північний потік" через ремонт трубопроводу.

З 11 до 21 липня компанія Nord Stream AG тимчасово зупинила обидві нитки газопроводу "Північний потік" для планових профілактичних робіт.

З 16 червня "Північний потік" працював лише на 40% потужності. Скорочення постачання відчули в Німеччині Франції, Італії й Австрії.

За словами керівництва Росії, це пов'язано з технічними проблемами. Нібито через санкції Газпрому не повернули газоперекачувальні апарати компанії Siemens. 20 червня Кремль визнав, що антиросійські санкції остаточно поховають "Північний потік".

"Північний потік-1" скоротив постачання газу через тривалий ремонт турбіни компресорної станції. Запроваджені проти Газпрому санкції не дозволяють повернути турбіну з канадського підприємства, де проводили її капітальний ремонт, у Європу.

Канада вирішила зробити санкційний виняток та передати Німеччині турбіну для газопроводу "Північний потік-1". Канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив подяку за таке рішення. Рішення прийняли попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді.

13 липня уряд Канади вже відправив першу відремонтовану газову турбіну Росії для "Північного потоку". Попри санкції, Канада на вимогу Німеччини погодилася обслуговувати турбіни для країни-загарбниці два роки.

Сполучені Штати і Європейський Союз підтримали рішення уряду Канади щодо газової турбіни.

Міністерство закордонних справ України викликало тимчасово повіреного в справах Канади в Україні. Причиною стало рішення Оттави передати Росії за посередництва Німеччини турбіну для "Північного потоку".

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Канади пояснив рішення повернути турбіну для "Північного потоку"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі