пʼятниця, 28 лютого 2014 12:06

Спецтема: Кримська криза: "тиха" війна та анексія

"Потрібно бути справжнім дурнем, щоб нападати на країну, яка має великий досвід партизанської війни" - військовий експерт

"Потрібно бути справжнім дурнем, щоб нападати на країну, яка має великий досвід партизанської війни" - військовий експерт
Фото: radiosvoboda.org

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 41 рік, переконаний, конфлікту ситуацію в Криму спровокували місцеві сепаратисько налаштовані політики. Хоча й не виключає причетності російської сторони. Про це він сказав в інтерв'ю Gazeta.ua.

Як ви оцінюєте ситуацію, що склалася в Криму?

- Наскільки мені відомо, ініціаторами даного конфлікту є окремі представники партії "Русского единства", відомої своїми сепаратиськими настроями. Їх не стільки цікавить приєднання до Росії, як повернення у совдепію. Складно відповісти, чи діють вони із власних переконань, чи з подачі Москви. Але з огляду на те, що Росія відразу ж почала вводити бронетехніку на територію Криму, під Сімферополем стоять російські "бетеери", то можна сказати, що без її участі не обійшлося.

Слід зазначити, Росія дуже виважено поводить себе у даній ситуації. Якщо з російської сторони й звучали різкі заяви, то це лише думки кількох політиків Державної думи. Ми отримали інформацію, що Чорноморський флот РФ заявив, що суворо дотримується міжнародних угод. Жодних порушень домовленостей з їхнього боку немає. Подібні заяви лише свідчать, що вони не готові до силового сценарію в Криму.

Втім виникає багато інформації, яка говорить про інше. Наприклад, є неперевірені дані, що люди, які захопили кримську Верховну Раду, озброєні зброєю російських спецслужб, якої на території України немає. Якщо це справді так, то причетність російської сторони до даної ситуації буде очевидною. Поки — лише припущення.

Які цілі переслідує Росія?

- Можна припустити, що Росія хоче "відтяпати" Крим, але акуратно. Щоб не налаштувати проти себе світове товариство. Вони хочуть розкачати ситуацію в Криму до того, щоб ввести на територію Автономної Республіки миротворчі війська. Вони будуть позиціонувати себе як визволителів. Для чого це їм потрібно — однозначно сказати важко. З одного боку Росії не потрібні проблеми з Україною та міжнародною спільнотою. З іншого — Крим це чудовий майданчик для виходу в Чорне море. До того ж, останні роки Путін постійно вбачає зовнішніх ворогів, які у будь-який момент можуть напасти на Росію. Приєднавши Крим, Росія автоматично збільшить кордони територіальних вод і, по суті, буде панувати на Чорному морі.

Спрогнозуйте, як розвиватимуться події в Криму.

- Думаю, Росія обмежить своє втручання. Застосовувати радикальні дії вона не буде. Адже Путін не дурень. Він розуміє, до яких наслідків це може призвести. А без зовнішньої підтримки сепаратиські настрої в Криму невдовзі припиняться. Втім не виключаю можливості жорстких протистоянь та кровопролиття. Щиро сподіваюся, що дана ситуація вирішиться мирним шляхом.

Якщо буде війна, то як діятимуть Росія та Україна?

- За такого розвитку подій не думаю, що Росія використає весь свій військовий потенціал, щоб завоювати Україну. А взагалі-то, потрібно бути справжнім дурнем, щоб нападати на країну, яка має великий досвід партизанської війни. Українці можуть завдати потужний спротив, на багато десятиліть вперед. До того ж, щоб вести такі війни, потрібно мати потужний економічний ресурс. Наскільки мені відомо, економіка Росії зараз не в тому стані, щоб брати на себе таке навантаження. Не менш важливим є психологічний фактор. Навряд росіяни готові воювати проти братнього народу. Тому в найгіршому випадку війна можлива лише на території Криму, але не більше.
Як світ відреагує на війну в Криму?

Навряд-чи НАТО оголосить війну Росії через Крим. По-перше ніхто з них не хоче ядерної війни. Адже це буде апокаліптичний сценарій. Підтримка НАТО можлива лише в тому випадку, якщо війна охопить всю державу, а Західна Україна оголосить себе самостійною і буде потребувати воєнної підтримки. Думаю, під тиском Польщі та Румунії НАТО може погодитися на такий розвиток подій. Але це лише мої роздуми. Сподіваюся, що до такого не дійде.

Як зараз діяти Україні?

- Українські дипломати діють у вірному напрямку. Крок за кроком роблять все можливе для вирішення даної ситуації. Зараз потрібно проводити дуже серйозну контррозвідку.
Особливо з тими сепаратисько налаштованими політиками, які діють в Криму і підбурюють народ. Не знаю, як бути із захопленою Верховною Радою АР. Адже проведення будь-яких спецоперацій загрожує кровопролиттям. Зокрема мова йде про депутатів, які знаходяться у будівлі. Цього не можна допустити.

Зараз ви читаєте новину «"Потрібно бути справжнім дурнем, щоб нападати на країну, яка має великий досвід партизанської війни" - військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі