субота, 30 грудня 2023 19:31

Спецтема: Війна Росії проти України

"Потрібна публічна зустріч Залужного і Зеленського" - п'ять кроків, щоб виправити ситуацію

"Потрібна публічна зустріч Залужного і Зеленського" - п'ять кроків, щоб виправити ситуацію
Президент Володимир Зеленський і Головком Валерій Залужний фотографуються разом. Фото: Офіс президента

Останніми місяцями у публічному просторі збільшилася кількість сварок і конфліктів між політиками і військовими. І це може привезти до проблем.

Щоб це виправити, варто здійснити кілька кроків. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Іван Ступак, військовий аналітик.

"Критична кількість проблем. За останній місяць кількість політичних проблем, взаємних звинувачень і сварок в медіа між політиками та військовими збільшується у геометричній прогресії. І все це множиться на проблемну підтримку західних партнерів України, плюс - нові плітки про необхідність початку перемовин із РФ. З таким не дуже позитивним багажем ми входимо у 2024 рік, а новий рік ще не наступив і проблем може стати набагато більше. 90% всіх поточних проблем генерується саме всередині країни та без обов'язкового зовнішнього втручання. Ми повинні розуміти, що з кожною новою політичною проблемою в середині держави, наші західні партнери різко втрачають стимули нам допомагати. Як ми можемо звинувачувати країни НАТО та ЄС у відсутності єдності, коли у нас аналогічні проблеми?", - наголосив Ступак.

Влада може здійснити кілька кроків на короткострокову перспективу в 3-4 місяці, щоб виправити ситуацію, додав аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Цю поразку Росії визнали всі": рік на фронті - аналіз, фото і карти

"Перше - публічно визнати проблемність стосунків із Главкомом Валерієм Залужним. Але показати, що вони не політичні, а саме щодо бачення подальших військових дій. Друге - провести публічну спільну зустріч президента Володимира Зеленського і Валерія Залужного. Показати, що всі проблеми усунені, а сокира війни захована до моменту закінчення війни, або активних бойових дій. Навіть, якщо один одного не можуть терпіти", - додав Ступак.

Третій крок - спільний 15-хвилинний брифінг для преси президента та Головкома, уточнив аналітик.

"Це покаже мудрість кожного з них, не вплине негативно на рейтинги, дозволить дуже зменшити напруженість в країні і "насипе" трохи негативу за "порєбрік". Далі - публічно засвідчити, що вибори президента та нового складу Ради будуть оголошені наступного дня після закінчення активних бойових дій, підписання перемирʼя, мирної угоди чи перемоги. І останнє - відома заступниця комітету з нацбезпеки та оборони (Мар'яна Безугла - Gazeta.ua) повинна піти у відставку, і це повинно відбутися ще до нового року. Рівень її особистої токсичності та деструктивності на цій посаді зашкалює. Як варіант - запропонувати їй призначення в одному з інших комітетів ВРУ, де вона може розгорнути свою бурхливу діяльність, але вже без шкоди для національної безпеки", - пояснив Ступак.

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний виступив в ефірі телемарафону. Заявив, що військове командування України на постійній основі формує свої запити на боєприпаси, зброю і людський ресурс. Але запиту на конкретну цифру мобілізованих уряду не подавало.

На спецбрифінгу Залужний також наголосив, що цифра потреб мобілізації формується, враховуючи зокрема завдання, які будуть виконуватися в наступному році. Це не значить, що така цифра має бути поставлена "на завтра".

Зараз ви читаєте новину «"Потрібна публічна зустріч Залужного і Зеленського" - п'ять кроків, щоб виправити ситуацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі