пʼятниця, 01 квітня 2011 18:15

Польська прокуратура визнала, що Качинського ніхто не вбивав

Польська прокуратура визнала, що Качинського ніхто не вбивав

Польська прокуратура остаточно виключила версію злого наміру в слідстві у справі про авіакатастрофу президентського Ту-154 10 квітня 2010 року під Смоленськом.

"Ми не знайшли доказів, які могли б цю версію підтвердити", - заявив у Варшаві в п'ятницю на прес-конференції генеральний прокурор республіки Анджей Серемет.

Головний військовий прокурор генерал Кшиштоф Парульський зазначив, що за рік розслідування причин трагедії було зібрано більше 150 томів матеріалів і допитано понад 500 свідків. Зараз слідчі чекають від РФ "матеріали з заходів, проведених у Росії польськими прокурорами в лютому (протоколи свідчень опитаних у Москві диспетчерів)", а також інформації за підсумками роботи археологів.

Відповісти на питання про те, коли уламки Ту-154 будуть доставлені до Польщі, Парульський не зміг.

Військовий прокурор Варшавського округу полковник Іренеуш Шелаг заявив, що слідство запитувало експертні дані у НДІ ВПС Польщі, який підсумував, що паливо, яким заправили нещасливий рейс, було належної якості.

Інститут геологічних наук Польської академії наук досліджував природно-кліматичні умови місця падіння літака, вивчивши обставини виникнення і розсіювання там туману, а військовий інститут хімічної та радіаційної безпеки перевірив місце катастрофи на наявність слідів вибухових, отруйних чи радіоактивних речовин.

Генерал Парульський висловив думку, що підсумкові матеріали, зібрані російськими та польськими слідчими бригадами, які працюють незалежно один від одної, будуть схожими.

"У момент завершення слідства ми будемо мати дуже схожі дані, що стосуються ключових моментів слідства", - сказав він.

Генеральний прокурор Серемет повідомив, що військова прокуратура більше не буде розслідувати обставини, пов'язані з організацією трагічного польоту. Цим питанням займуться цивільні слідчі. Термін їхньої роботи продовжено до 10 жовтня 2011 року.

Прокурори також повідомили, що особисті речі жертв аварії можуть бути повернені їхнім близьким після очищення від шкідливих хімічних речовин і хвороботворних бактерій.

10 квітня 2010 в авіакатастрофі польського борту номер один під Смоленськом загинули всі 96 осіб, котрі знаходилися на борту літака Ту-154М, зокрема президент Польщі Лех Качинський. Розслідування трагедії ведуть паралельно російська і польська прокуратури, а також урядова комісія на чолі з міністрів внутрішніх справ і адміністрації Польщі Єжи Міллером.

Зараз ви читаєте новину «Польська прокуратура визнала, що Качинського ніхто не вбивав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі