пʼятниця, 25 червня 2021 20:23

Політолог розповів, хто зірвав спробу запросити Путіна на саміт ЄС

Політолог розповів, хто зірвав спробу запросити Путіна на саміт ЄС
Віктор Таран: "Україні треба ставати суб'єктом міжнародного життя й активно включати себе до європейського порядку денного, якщо ми декларуємо, що хочемо бути членами ЄС і НАТО". Фото: Радіо Свобода

Нагода президента Росії Володимира Путіна вперше з 2014 року поговорити з європейськими лідерами на найвищому рівні зірвана. Це стало можливим завдяки активності союзників України – Польщі та країн Балтії, розповів Gazeta.ua політолог Віктор Таран.

"Недопущення зустрічі між Путіним і главами ЄС не дало можливості вивести Росію з ізоляції та уникнути економічних санкцій, – каже він. – А також завадили її прагненням здобути підтримку країн ЄС за рахунок переговорів із їхніми лідерами. В цьому полягає наша перемога – у Путіна вперше з 2014 року була можливість на найвищому рівні поговорити із главами західних держав, але його позбавили такої можливості".

Лідери Франції та Німеччини і надалі розвиватимуть індивідуальні контакти з Росією, впевнений експерт.

"Їх тісно пов'язують спільні економічні інтереси, такі як будівництво газопроводу "Північний потік-2". Якщо подивитися динаміку товарообігу між Німеччиною і Росією, то можна побачити, що, незважаючи на санкції, торгівля між цими країнами відбувається дуже активно. Також у Німеччині і Франції незабаром відбудуться вибори – парламентські у Німеччині восени цього року та президентські у Франції наступного року. Тож напередодні виборів вони намагаються отримати певні електоральні бали у своїх виборців, досягти економічних преференцій для своїх країн. Тому подібні ініціативи триватимуть і надалі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МЗС вимагає пояснень від Франції та Німеччина через Путіна

Проблеми України вкотре замість неї самої вирішили її союзники, наголошує Віктор Таран.

"Відмова від зустрічі з Путіним відбулася не завдяки активній позиції українського президента, а за рахунок наших союзників, найперше країн Балтії та Польщі. Саме вони заблокували цю резолюцію, використавши своє право вето. Україні треба займати проактивну позицію, виступати проти дій Росії. Такою позицією могла б бути оперативна заява протесту з боку президента. На жаль, такої заяви не було. І це дуже погано. Бо якщо ми такої заяви не робимо – то це означає, що нас усе влаштовує. Тому Україні треба ставати суб'єктом міжнародного життя й активно включати себе до європейського порядку денного, якщо ми декларуємо, що хочемо бути членами ЄС і НАТО", – підсумовує політолог.

Лідери Євросоюзу відхилили заклик Німеччини та Франції провести офіційні переговори з президентом Росії Володимиром Путіним. Пропозицію вилучили з остаточного комюніке після переговорів. Дипломати ЄС раніше заявляли, що деякі країни Східної Європи готові накласти вето на цей план.

Зараз ви читаєте новину «Політолог розповів, хто зірвав спробу запросити Путіна на саміт ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі