середа, 15 січня 2020 17:21

Політична поразка Зеленського й нові схеми: фермер розказав про наслідки земельного закону

Політична поразка Зеленського й нові схеми: фермер розказав про наслідки земельного закону
Іван Якуб каже, що в будь-якій країні ринок землі має запобіжники й обмеження. Фото:val.ua

В останній редакції законопроєкту про землю зменшили умови продажу у одні руки, але й це забагато. Інша сторона медалі – після ухвалення документа незаконний продаж узаконять. Які ще підводні камені є в документі, Gazeta.ua розповідає голова асоціації фермерів Чернігівської області Іван Якуб.

– Українці не проти продажу землі. В останньому законі пом'якшили умови продажу в одні руки, але й те, що пропонують, забагато. Але тепер намагаються узаконити незаконні операції: прийматимуть землю в заставу банку. Банк дає гроші, в заставу бере землю. Через два роки заставу не повертають – і земля переходить банкам, а банки в основному з іноземним капіталом і власником стають іноземці, – каже Іван Якуб. – Фермери не проти й далі орендувати землю. Найкраща форма власності – державна, з різними типами оренди. На 50–100 років. Наприклад, для фермерів, які вирощують фруктовий чи горіховий сад. Оренда з правом спадщини.

Чим закордонний ринок землі відрізняється від нашого?

– У будь-якій країні ринок землі має запобіжники й обмеження. Наприклад, у Польщі після введення ринку, земля перші десять років продавалась лише громадянам.

Ціна велика не буде. Максимум — тисяча доларів за гектар

– Що вас найбільше непокоїть в останній версії законопроєкту? Що вважаєте ризикованим чи небезпечним?

– Дозвіл продавати землю юридичним особам. Влада досі ставить спереду не коня, а віз. Перше, в нас є Конституція, яка забороняє продаж землі. Спершу треба спитати в народу на референдумі, потім розробити всі необхідні документи, закони, земельний кадастр. І лише потім запускати продаж. Зараз орендую землю на одному полі: поряд дві межуючі ділянки, в них різниця в нормативній грошовій оцінці у два рази. Також треба виділити землі для громади, а потім можна поетапно запускати ринок землі.

Скільки коштуватиме гектар землі? Чи виправдана та ціна, яку запустив уряд?

– Ціна велика не буде. Максимум – тисяча доларів за гектар. Нам приводять у приклад Нідерланди, там велика ціна, але ж ця країна експортує на сьогодні сільгосппродукції на 100 млрд євро. Україна експортує на 15 млрд доларів. І то, ми експортуємо не сільгосппродукцію, а сировину. У Польщі ціна зараз зросла, але коли запустився їх ринок, то гектар землі коштував тисячу злотих. Потім, коли Євросоюз щороку вкидав у дотації та субсидії, вони обросли жирком і ціна почала зростати. Але коли спершу дали можливість купувати землю іноземцям і вони ринули туди, то влада одразу на законодавчому рівні ухвалила обмеження до 1 гектара.

– Наскільки реально запустити ринок землі в жовтні 2020-го.

– Нереально. Нинішній законопроєкт не готовий, і неможливо за цей час його доробити.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Національний Корпус" анонсував нові мітинги проти розпродажу української землі – тепер по всій Україні

– Це один із напрямків, які має амбіції реалізувати Зеленський. Це стане його політичною перемогою? Чи може призвести до збурення настроїв?

– Це стане політичною поразкою президента. Люди, які живуть у селах,категорично проти продажу землі. Чому? Якщо почати продавати землю, то села знищать. Зараз є агрокомпанія, яка працює. Вона зацікавлена не лише в тому, щоб заплатити оренду, а мусить помагати громаді: прогортати дороги взимку, робити ремонти шкіл, вкладати в оновлення класів, помагати з коштами на соціальні проєкти. Коли землю скуплять, власникам не буде сенсу вкладати в ті ж дороги чи школи.

Люди, які живуть у селах,категорично проти продажу землі

– Що матимемо за 5–10 років, якщо ринок відкриють?

– Уже за два-три роки матимемо дуже високі ціни на продукти харчування. Ніхто з фермерів не вирощуватиме культури, потрібні для продовольчої безпеки країни. Основними стануть соняшник, кукурудза і пшениця, які йдуть на експорт. Овочі й картопля для фермерів невигідні, їх доведеться ввозити з інших країн.

– Міністр економіки Тимофій Милованов сказав, що у проєкті врахували інтереси дрібних підприємців: "Ми очікуємо, що кредити можна буде брати під 3–5% річних у гривні. Будемо підтримувати малих фермерів – тих, хто має 500 га, можливо, розглянемо можливість підняти цю ставку до 1000 га, але не будемо надавати підтримку великим холдингам або господарствам, які мають десятки тисяч гектарів". Наскільки це реальні перспективи?

– Такі обіцянки лише слухаємо. Хай спершу дадуть кредити. Цей рік не виконали фермерські програми, які були прийняті раніше і на які були вже виділені кошти. Не погашені кредити фермерам, компенсація за техніку та інші. На 2020 рік ще жодної фермерської програми не було внесено. За правильного планування ці програми мали б бути оголошені ще до кінця минулого року. Люди знову зневірилися у владі, і ніхто не поспішатиме брати ті кредити.

Мінімальна ціна на землю буде не меншою, ніж нормативна грошова оцінка. Зараз в Україні вона становить 27,499 грн з 1 га, йдеться у матеріалах презентації законопроєкту про ринок землі після врахування поправок до другого читання.

За даними Держгеокадастру про нормативну грошову оцінку сільськогосподарських угідь, середнє значення НГО 1 гектара ріллі в Україні становить 27,499,72 грн. Залежно від регіону середнє НГО коливається від 21,411 грн в Житомирській області до 33,646 грн в Черкаській області.

Зараз ви читаєте новину «Політична поразка Зеленського й нові схеми: фермер розказав про наслідки земельного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі