вівторок, 04 червня 2019 15:19

Покарання за незаконне збагачення: у Зеленського розписали нововведення

Покарання за незаконне збагачення: у Зеленського розписали нововведення
В' язницею каратимуть чиновників, які приховали понад 11,5 млн грн. Фото: УНІАН

Команда президента Володимира Зеленського під час напрацювання законопроекта про покарання за незаконне збагачення зверталася за порадою до американських прокурорів, Міжнародного валютного фонду, Світового банку.

Про це на брифінгу повідомив заступник глави Адміністрації президента Руслан Рябошапка.

Він наголосив, що цей документ "принципово відрізняється від усіх законопроектів, які є в парламенті".

"Він передбачає зовсім інший підхід - не лише кримінальну відповідальність, а й можливість стягнення в дохід держави необгрунтованих активів... Крім того, цивільна процедура є значно швидшою та ефективнішою... Дає можливість застосовувати ці норми у минулому. Тепер справи, які [раніше] були відкриті НАБУ та САП, можуть бути використані знову. У порядку цивільної процедури НАБУ і САП можуть звернутися до суду, щоб стягнути ці необґрунтовані доходи у дохід держави", - пояснив Рябошапка.

У законопроекті пропонують збільшити розмір необґрунтованих активів, які підпадають під покарання, до 12 тис. неоподаткованих мінімумів - це близько 11,5 млн грн. За переконанням авторів законопроекту, це дозволить антикорупційним органам займатися лише топ-корупціонерами. Покарання планують встановити від 5 до 10 років позбавлення волі.

Якщо сума до 11,5 млн грн, то порушник матиме сплатити штраф.

Законопроектом пропонують оприлюднювати декларації керівників спецорганів та Адміністрації президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 65 справ проти корупції, які закрили, неможливо буде реанімувати

26 лютого Конституційний суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, що передбачає покарання за незаконне збагачення. На його думку, це не узгоджується із принципами верховенства права та презумпції невинуватості. До суду на покарання за незаконне збагачення поскаржились 59 народних депутатів.

У результаті Спеціалізована антикорупційна прокуратура закрила 65 кримінальних проваджень, що відкрили за статтею про незаконне збагачення. У сумі йдеться про 1,3 млрд грн, $1,1 млн і 500 тис. євро.

Серед фігурантів справ — міський голова Одеси Геннадій Труханов, екс-голова Державної фіскальної служби Мирослав Продан, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк, народні депутати Ігор Мосійчук і Володимир Новинський, керівник Радикальної партії Олег Ляшко та інші.

Зараз ви читаєте новину «Покарання за незаконне збагачення: у Зеленського розписали нововведення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі