четвер, 22 жовтня 2020 19:48

Перенесення 2-го туру виборів вигідно "слугам" - експерт

Перенесення 2-го туру виборів вигідно "слугам" - експерт
Експерт розповів про можливість перенесення 2-го туру виборів. Фото: УНН

Якщо перенесуть другий тур виборів, то є висока ймовірність створення міжпартійної коаліції. А це вигідно партії "Слуга народу". Про це розповів Gazeta.ua політичний експерт Тарас Загородній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вибори 2020: скільки нардепів балотуються до місцевих рад

"Якщо перенесуть другий тур виборів, то невідомо на коли. Все залежить коли закінчиться Covid-19".

"Це (перенесення другого туру, - Gazeta.ua) означатиме, що фактично в містах мери, які навіть перемагають і виходять у другий тур, знаходяться у підвищеному стані. Тому що місце залишається легітмним переобраним міськрадам. І секретар міськради стає керівником міста, у той час коли в мера начебто закінчились повноваження. Тому в даному випадку є можливість створення, умовно кажучи, коаліції між "Слугою народу" та іншими партіями. В даній конфігурації це звичайно вигідно "слугам", - пояснив експерт.

"Наприклад в Києві Кличко має високі шанси перемогти. Якщо він пройде у другий тур - це означатиме що міськрада сформована. І призначається секретар який є керівником міста замість нього".

"Це саме загрожує Філатову з його пропозицією у Дніпрі. Він вийде у другий тур, та при цьому не відомо в якому стані опиниться. Але коаліція складається на той час".

"Коли проводитимуть другий тур - це питання часу. Чи через місяць, чи через два. А може взагалі ситуація помінятися. Можуть появитись нові компромати на кандидатів, внаслідок чого вони можуть програти ці вибори".

Експерт розповів, чи можливі махінації з боку президентської партії під час виборів.

"Якщо буде проведене "всенародне опитування", яке оплачується партією "Слуга народу" - це є агітацією під час виборів. Бо заборонено законом".

З опитування Зеленського нічого позитивного не вийде, бо це не матиме ніяких юридичних наслідків, наголосив Загородній.

"Порівнюючи з референдумом Кучми 2000 року, який був юридично виважений і задокументований Радою, то опитування Зеленського ні про що. Це політична технологія створена для підтягування голосів".

"Питання, які поставив президент, ні про що. Наприклад питання про легалізацію канабісу було створено для того, щоб молодь прийшла на голосування. Вони на них розраховують. Зараз коронавірус вибиває старшу вікову групу, тому створили опитування для заманюваня молоді".

Також експерт заявив, що від цих виборів залежить майбутня доля парламенту.

"Подивимося з якими рахунками пройде "Слуга народу". Я думаю що великі партії будуть вимагати дострокових парламентських виборів".

20 жовтня нардепка від "Слуги народу" Тетяна Грищенко зареєструвала проєкт постанови Верховної Ради, в якому пропонує скасувати другий тур місцевих виборів через пандемію Covid-19. "Нинішня ситуація вимагає кардинальних кроків. Другі тури виборів нікуди не дінуться. Проведемо після карантину", - написала вона у Facebook.

Однак у "СН" заявили, що проєкт про скасування 2-го туру є "особистою думкою окремого депутата і не збігається з позицією партії".

Місцеві вибори відбудуться 25 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «Перенесення 2-го туру виборів вигідно "слугам" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі