неділя, 28 жовтня 2012 10:33

"Партія регіонів" витратила на членів комісії $500 млн. Її ніде і ніхто не підтримує" - Данилюк

"Партія регіонів" витратила на членів комісії $500 млн. Її ніде і ніхто не підтримує" - Данилюк
Потрібно чітко розуміти, що 28 жовтня чесних виборів точно не буде. ФОТО: uainfo.censor.net.ua

У Центральній Україні тільки завдяки "каруселям" вибори фальсифікують на 7-8%. На Сході ж їх використовуватимуть не часто, адже там відбуватимуться відвертіші порушення. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів координатор руху "Спільна справа" Олександр Данилюк.

- Найбільш ефективні порушення, які будуть використовувати на всій Україні, це своєрідні "каруселі". Людина, яка прийшла на дільницю, матиме в паспорті позначку, номер. Вона підійде до визначеного члена комісії, який її за цією позначкою впізнає і дасть бюлетень за особу, яка ніколи голосувати не буде. "Карусельник" проголосує і - далі, на інші дільниці. Є люди, які ніколи на вибори не ходять, є ті, які перебувають на заробітках у іншому місті чи країні, такі, що перебувають у місцях позбавлення волі. Зафіксовано випадки, коли працівники ЖЕКів під виглядом соціологічного опитування ходили квартирами і розпитували людей чи ті голосуватимуть. Таким чином сформували повні списки.

Найбільш розповсюджені такі порушення у Центральній Україні, на тих дільницях, де є спостерігачі від опозиції. Адже там не можна буде порушувати грубо і відверто. Завдяки "каруселям" у Центральній Україні вибори можуть фальсифікувати на 7-8%. Там, де немає спостерігачів, а на Сході таких дільниць — більшість, де балотуються технічні кандидати, усім членам виборчих комісій зарплати платять у одному штабі. А саме — Партії регіонів. То ж складних технологій можна і не застосовувати. Усі ж свої. Передбачаю, що на Сході ми побачимо аномально високу явку.

"Каруселі" будуть і у столиці?

У нас є інформація, що до Києва виїхало 400 людей для організації оцих махінацій. Кожен із них може не напружуючися проголосувати 20 разів. У сумі маємо 8 тисяч голосів. Така кількість може спокійно забезпечити перемогу потрібному мажоритарнику. Щоб застосуванню таких технологій не завадили, також вживають певні заходи. Нам відомо, що усім комісіям дано директиви у суботу прийняти постанови про організацію роботи на дільницях. Вони обмежуватимуть дії спостерігачів, а саме - місце їхнього перебування. Для спостерігачів виділять певне місце, з якого вони не зможуть бачити бюлетені. Ці постанови є нікчемними з правової точки зору. Вони не діють з моменту їхнього прийняття, більше того, є злочинними. Усі члени комісій, які будуть за це голосувати, а тим більше впроваджувати, повинні нести кримінальну відповідальність за перешкоджання діяльності спостерігачів.

Чи діятимуть ці незаконні постанови?

90% спостерігачів прийшли, аби відробити свої 150 гривень. Вони не будуть лізти на рожон, та й загалом чекати від них особливої активності - не варто. Вони радітимуть таким постановам, адже їм не доведеться бігати туди-сюди. Ці спостерігачі спокійнісінько попиватимуть чай та каву. Зараз деякі мої колеги говорять про те, що зафіксовано поодинокі фальсифікації, які на результат суттєво не вплинуть. Однак, якщо один чи два подібних випадки зафіксували на певному окрузі, це означає, що вони є на всіх дільницях! Для чого ж тоді Партія регіонів укомплектувала їх своїми людьми на 80-90%, якщо б не збиралася організовувати масові фальсифікації? Такі речі організовують для системних порушень. Кожному члену комісій платили по 100 доларів. Загалом, якщо порахувати і тих, які працюють від імені технічних партій чи кандидатів, то ПР витратила на них близько півмільярда доларів.

Все таки як вплинуть ці порушення на остаточний результат виборів?

На останніх виборах у Росії було 20 мільйонів "додаткових", несправжніх голосів. Україна — менша за Росію. Але у нас їх теж буде достатньо. Найбільше ці порушення впливатимуть на результати мажоритарників. Якщо опозиціонер-мажоритарник має 25%, а кандидат від "регіоналів" відстає на кілька, то порушення легко забезпечать йому перемогу. Якби вибори в України відбувалися цілковито за мажоритарною системою, при нинішній організації роботи комісій, Партія регіонів мала б суттєву перевагу. При тому, що її ніде і ніхто не підтримує.

Як же з цим боротися?

Потрібно чітко розуміти, що 28 жовтня чесних виборів точно не буде. Налаштуватися на те, що 28 жовтня уряд готує черговий державний заколот. Результати виборів і приблизно не відображатимуть реального волевиявлення українців. Треба до цього ставитися саме так. Що ви робите, коли злодій намагається уночі пограбувати вашу хату і вкрасти ваше майно? Якщо ви гуманна людина - спробуєте затримати його на місці злочину. А як там вийде, мирно чи ні, це вже така ситуація.

Камери відеоспостереження здатні запобігти хоча б частині порушень?

По перше, більшість камер не працюватимуть. Але й ті, які функціонуватимуть, не зможуть показати "каруселі". Замість підпису у бюлетенях, вони покажуть лише сірі плями, чи позначок у паспорті, на них будуть лише сірі плями. Єдине, що вони можуть зафіксувати - це бійки на дільницях, вкидання бюлетенів тощо. Але, очевидно, що такого не буде. У влади на озброєнні інші методи.

Зараз ви читаєте новину «"Партія регіонів" витратила на членів комісії $500 млн. Її ніде і ніхто не підтримує" - Данилюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі