пʼятниця, 28 березня 2008 09:08

Партія Кріля остаточно розіб"є демкоаліцію - Карасьов

Українські політологи сходяться в думці, що створена партія "Єдиний центр" на чолі з Ігорем Крілем може послужити поштовхом до розпаду демократичної коаліції в парламенті.

"Наша Україна", насамперед, а потім і коаліція, переживають етап внутрішньої диференціації і відцентрові тенденції, мабуть, і далі будуть наростати. Можливо, це стане фактором або подальшого й остаточного розпаду демкоаліції... ", - прокоментував в інтерв"ю агентству "Інтерфакс-Україна" у четвер директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов створення нової партії.

При цьому, на його думку, формально, утворення партії не відіб"ється на демократичній коаліції в парламенті, оскільки "Єдиний центр" - це не парламентська партія, і своєї фракції в парламенті в неї немає.

"Якщо говорити про політичне підґрунтя... звичайно, інтрига тут є, і вона пов"язана з тим, що фундатори нової партії - це представники фракції "Наша Україна - Народна самооборона", - пояснив Карасьов.

За його припущенням, утворення партії може означати, що, по-перше, що коаліція тримається на зовнішніх факторах, а не внутрішньою консолідацією. По-друге, у демкоаліції, насамперед, у НУ-НС продовжуються відцентрові тенденції. По-третє, прогнозує він, на базі НУ-НС виникне кілька - 3-4 - політичних партій.

У свою чергу, директор Центра соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв вважає, що "Єдиний центр" - транзитна структура, завдання якої почати процес "уже реального, а не номінального перерозподілу політичних ресурсів, якими до останнього часу розпоряджався президент".

"Якщо говорити про перспективу, "Єдиний центр", скоріше, схожий на технологічну, ніж на ідеологічну перспективу", - додав Єрмолаєв.

На його думку, у найближчі завдання партії "Єдиний центр" входить спроба створити "новий діалог навколо ініціатив президента з конституційної реформи".

Єрмолаєв відзначив, що, на його думку, "розмитий ідеологічної початок партії". Крім того, у партії проблеми з лідерським складом. "Мені відомий народний депутат Кріль, але мені не відомий політичний лідер Кріль. Я не знайомий з політикою, політичною програмою Кріля, його доктриною", - підсумував Єрмолаєв.

27 березня в Україні створена партія "Єдиний центр" на чолі з депутатом Ігорем Крілем (фракція НУ-НС), що вийшов з партії "Народний союз "Наша Україна" (НСНУ).

У президиум партії ввійшли народні депутати України Оксана Білозір, Ігор Кріль, Олеся Оробець, Михайло Полянчич, Віктор Тополов, голова Херсонської облдержадміністрації Борис Силенков, а також заступник голови Фонду розвитку громадсього суспільства Леся Таран.

Зараз ви читаєте новину «Партія Кріля остаточно розіб"є демкоаліцію - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі