понеділок, 24 березня 2014 21:00

Пан Гі Мун визнав порушення гарантій Будапештського меморандуму

Пан Гі Мун визнав порушення гарантій Будапештського меморандуму
Фото: Reuters

Генеральний секретар Організації об'єднаних націй (ООН) Пан Гі Мун на початку саміту з ядерної безпеки, який проходить з 24 по 25 березня в Гаазі, застеріг від використання кризи в Україні як привід для прагнення отримати атомну зброю.

"У випадку України гарантії безпеки були основною умовою її приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї", - цитує Пан Гі Муна інформаційне агентство AFP.

За словами генсека ООН, надійність гарантій, наданих Україні Будапештським меморандумом, "серйозно підірвана" нинішніми подіями в Криму. Наслідки конфлікту навколо Криму, як для національної безпеки України, так і для національних нормативних документів щодо нерозповсюдження ядерної зброї, на його думку, є глибинними. "Однак це не може служити виправданням прагнень до атомної зброї, які б тільки збільшили невпевненість і ізоляцію", - додав він.

Гарантії безпеки ядерних держав щодо країн, які не мають ядерної зброї, повинні бути дотримані, закликав генсек ООН. Ці гарантії повинні бути обов'язковими і недвозначними", зазначив Пан Гі Мун. "Ми разом повинні подбати про те, щоб атомну зброю сприймалася як тягар, а не як сила", - заявив генсек ООН.

Нагадаємо, що в підписаному в 1994 році Будапештський меморандум США, Великобританія і Росія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України у відповідь на підписання Києвом договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Київ добровільно відмовився від третього ядерного арсеналу в світі.

Зараз ви читаєте новину «Пан Гі Мун визнав порушення гарантій Будапештського меморандуму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі