середа, 12 березня 2014 00:52

ОБСЄ назвала референдум про статус Криму незаконним

ОБСЄ назвала референдум про статус Криму незаконним
Фото: osce.org/uk/ukraine

Референдум про статус Криму, який повинен відбутися в автономії 16 березня, суперечить конституції України і повинен вважатися незаконним, заявив голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швейцарії Дідьє Буркхальтер. Його заяву опубліковано на сайті ОБСЄ.

З його слів, референдум про ступінь автономії або незалежності Криму повинен базуватися на українській конституції і відповідати принципам міжнародного права. Він закликав всі зацікавлені сторони утриматися від підтримки неконституційних дій, а також виключив можливість відправки спостерігачів ОБСЄ на референдум. Буркхальтер зазначив, що, крім неконституційності референдуму, ще однією перешкодою для відправки спостерігачів є відсутність запрошення з боку влади України - запит про спостереження був відправлений парламентом Криму, а не Києвом.

У той же час Буркхальтер зазначив, що ОБСЄ готова вести діалог з усіма сторонами по виходу з ситуації навколо Криму ситуації.

Парламент Криму відправив запрошення ОБСЄ направити спостерігачів на кримський референдум 10 березня. Раніше країни, що входять в ОБСЄ, направляли в Крим військових спостерігачів на прохання українських властей, однак вони не були допущені на територію автономії. Відомо, що своїх спостерігачів на референдум збирається відправити Центральна виборча комісія України.

Референдум про статус Криму відбудеться 16 березня. В ході нього жителям автономії буде запропоновано вибрати між входженням до складу Росії або існування у складі України на умовах широкої автономії. Рішення про проведення референдуму було прийнято кримськими властями незабаром після того, як Верховна Рада, перейшла після масових акцій протесту під контроль опозиції, відсторонила президента Віктора Януковича від обов'язків. У Києві проведення референдуму називають антиконституційним.

Зараз ви читаєте новину «ОБСЄ назвала референдум про статус Криму незаконним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua