пʼятниця, 02 серпня 2013 16:40

Новий закон "Про владу в Україні" покликаний захистити чиновників

Новий закон "Про владу в Україні" покликаний захистити чиновників
Фото: tsn.ua

Закон "Про владу в Україні" виносить на обговорення громадська кампанія "За відповідальну владу". У ньому має бути прописаний механізм відкликання депутатів, звільнення суддів і чиновників.

Сьогодні законопроект "Про владу в Україні" обговорили у Львові, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Він має бути прийнятий на певний період без права зміни, - пояснює Ігор Курус, координатор громадської ініціативи. - Законопроект передбачає механізм відкликання депутатів усіх рівнів, міських, селищних, сільських голів, звільнення начальників МВС, прокурорів, начальників юстиції, суддів, начальників відділів освіти, голів райдержадміністрацій, якщо вони працюють недобросовісно, є корупціонерами, не виконують передвиборчих обіцянок. Якщо упродовж місяця після висловлення народом вотуму недовіри, посадовець залишається на посаді, це трактується як узурпація влади, що є порушенням Конституції. Адже влада в Україні належить народові".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УДАР подає скаргу у Євросуд за непризначення виборів у Києві

Введення в дію закону дасть можливість громадянам оперативно реагувати на свавілля й бездіяльність чиновників, не чекаючи виборів і не захоплюючи райвідділи міліції.

У законі також пропонують ввести статтю про захист чиновника. Щоб він не залежав від зміни влади. Адже кожного разу, коли приходить нова влада, змінюють начальників усіх структур, державних організацій, незалежно фахівець ця людина, чи ні. А на її місце ставлять дилетанта, проте наближеного до нової влади.

Співавторами закону, крім Куруса,є Володимир Горбач, політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва, Ярослав Погарський, голова партії "Вся Україна", Валентина Теличенко, правозахисник.

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко пояснює, що такий закон потрібен лише Україні.

"У розвинених країнах він без потреби. Уся відповідальність наступає на виборах. Там ніхто не проголосує за того, хто не виправдав довіри людей один раз. А в нас можна знову і знову балотуватися - від іншого виборчого округу, піти по списку, піти в іншу партію", - зазначив Черненко.

Законопроект найближчим часом обговорять експерти і громадські діячі, після чого він буде презентований загалу.

Зараз ви читаєте новину «Новий закон "Про владу в Україні" покликаний захистити чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі