середа, 03 жовтня 2007 19:10

Нова газова криза - небажання "Газпрому" кредитувати нелояльний український уряд

Експерти вважають, що своєю заявою про намір скоротити поставки газу в Україну через борги української сторони російський "Газпром" демонструє небажання кредитувати нелояльний уряд.

Про це повідомив головний редактор журналу Oil Market Дмитро Мосієнко.

"Безумовно, такий значний борг не міг сформуватися за короткий час, і його причина - у фінансових безпорядках "Нафтогазу України", які тривають з початку 2005 року. Левову частину цього тягаря приймали на себе постачальники природного газу - "Газпром", "РосУкрЕнерго", "Укргаз-Енерго", - зазначає експерт.

На його думку, у цьому випадку показовий приклад четвертого кварталу 2006 року, коли Туркменістан підняв ціни на природний газ до 100 доларів за тис. куб. м, але в Україну через "РосУкрЕнерго" він продовжував надходити по 95 доларів за тис. куб. м.

"Тоді швейцарський трейдер зазнав серйозних збитків, напевно санкціонованих його акціонером - "Газпромом". Тоді теж був присутній політичний фактор, адже Москва допомогла зміцнитися новому уряду Віктора Януковича", - повідомив Мосієнко, додавши, що зараз формується подібна ситуація.

Своїми діями, на думку експерта, "Газпром" фактично продемонстрував, що у разі приходу до Кабміну нелояльних персоналій, буде вести діалог досить жорстко.

"Не варто також забувати, що переговори про борги російська монополія починає щоразу, коли намагається підвищити ціну. Так було у свій час і з Білорусією, і з Молдовою, і з Україною", - вважає він.

Водночас Мосієнко не вважає, що вимоги "Газпрому" можуть привести до фінансових труднощів його українських контрагентів - "Нафтогазу України" і " Укргаз-Енерго".

"Що стосується СП, то ця компанія на сьогодні контролює в підземних сховищах приблизно 8,5 млрд. куб. м природного газу. У перерахунку навіть на поточну ціну на кордоні (130 доларів за тисячу кубометрів) це більше 1,1 мільярда доларів, які будуть продаватися споживачам у найближчі місяці. Крім того, з початком відбору газу із ПСГ компанія почне повертати кошти, заплачені авансом у бюджет", - зазначив він.

Зі слів експерта, складніша ситуація може скластися вже з розрахунками між "Нафтогазом України" і "Укргаз-Енерго".

"Щоб розрахуватися зі СП НАК доведеться серйозно активізувати роботу із проблемними споживачами й теплокомуненерго, які в останні місяці погіршили платіжну дисципліну", - додає він. Українські Новини.

Зараз ви читаєте новину «Нова газова криза - небажання "Газпрому" кредитувати нелояльний український уряд ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі