неділя, 17 вересня 2023 12:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Норвезький генерал розвіяв брехню Путіна

Норвезький генерал розвіяв брехню Путіна
Норвезький генерал Ерік Кристофферсен сказав про підтримку України. Фото: Forsvaret

Президент Російської Федерації Володимир Путін почав агресію проти України, знаючи, що НАТО жодним чином не загрожує РФ.

Про це сказав керівник оборони Норвегії генерал Ерік Кристофферсен на пресконференції, повідомив "Укрінформ".

"Норвегія і Росія не були у війні принаймні останню тисячу років. Ми єдина сусідня країна, яка не мала в історії війну з Росією. Президент Путін дуже добре знає, що НАТО не є загрозою для Росії. Він заявляє про це, але він знає, що Норвегія не є загрозою для Росії, як не є загрозою Фінляндія, Швеція або Польща – ніхто з них не загрожує Росії", – сказав Кристофферсен.

"Якби він дійсно вірив у те, що ми загрожуємо Росії, він би не перевів усі свої війська в Україну, щоб воювати там. На норвезькому кордоні їх залишилося не більше 20% або навіть менше, у порівнянні з тим, скільки їх було до 24 лютого 2022 року", – заявив норвезький генерал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАТО готує найбільші навчання з часів холодної війни – Financial Times

Путін розпочав війну проти сусідньої країни та окупував частину її території, а отже, НАТО має продовжувати підтримувати Україну, сказав Кристофферсен.

Адже якщо Путін досягне успіху, це означатиме, що Росія свавільно змінила правила, які підтримували мир та безпеку у Європі після завершення Другої світової війни, додав.

Першим пріоритетом для Норвегії є підтримка України, скільки б часу це не забрало, і паралельно – зусилля задля поповнення власних армійських запасів, заявив Кристофферсен.

Росія знає, що НАТО не є для неї загрозою, і не має наміру атакувати її, сказав керівник Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер.

"В іншому разі вони б інакше реагували на приєднання Фінляндії. Вони багато говорили, але жодним чином не реагували у фізичному вимірі. Це стосується й України – вона також не становила жодної загрози для Росії", – заявив адмірал.

Причина, з якої Росія атакувала Україну – острах перед поширенням демократії, свободи та верховенство права, сказав Бауер.

"Україна чітко демонструє намір ухвалювати власні рішення щодо власного майбутнього, тому що демократія – у самому серці та у думках українців. І саме у цьому є небезпека для путінського режиму. Тому що тоді люди в Росії можуть розпочати думати таким же чином", – заявив адмірал.

У квітні Фінляндія стала 31-им членом Північноатлантичного альянсу.

Влітку у Вільнюсі відбувся саміт НАТО. Україна стане членом Альянсу без необхідності плану дій щодо членства, сказано у підсумковому комюніке.

Про те, що Україна вступить до НАТО за прискореною процедурою, без ПДЧ, заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «Норвезький генерал розвіяв брехню Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі