субота, 08 листопада 2014 17:09

Нємцов розповів, як Росія поплатиться економікою за війну в Україні після обвалу цін на нафту

Нємцов розповів, як Росія поплатиться економікою за війну в Україні після обвалу цін на нафту
Борис Нємцов Фото: joinfo.ua

На росіян чекає зростання курсу долара та цін на продукти і всі товари, якщо нафта на світовому ринку й надалі дешевшатиме, як це активно відбувається останні півроку. Також упадуть доходи громадян, кредити стануть непідйомними, а з РФ і далі тікатиме капітал.

Такі песимістичні прогнози для Росії висловив опозиційний російський політик Борис Нємцов на своїй сторінці у Facebook.

"Доля Путіна - у владі цієї парочки (США і Саудівська Аравія). Вони - союзники, але що стосується видобутку нафти - конкуренти. Саудитам дуже не подобається, що американці навчилися видобувати сланцеву нафту і виштовхують їх з ринку. Вони вирішили опустити ціну на нафту, щоб видобуток зі сланцю став нерентабельним. А ще - опустити Іран і Путіна за підтримку Асада (президент Сирії)", - наголошує Нємцов.

Політик прогнозує, що при вартості нафти на рівні 70 доларів у Росії курс долара сягне 50 рублів, а при 60-ти -"зелений" коштуватиме понад 60 рублів.

"Що тоді станеться з Росією? Почну з хорошого. 1) При такому курсі бюджет буде виконаний. 2) Є стимул для експорту і зростання економіки в зв'язку з катастрофою імпорту і зниженням конкуренції. Погане: 1) Реальні доходи людей різко впадуть. 2) Ціни, особливо на імпортні товари, зростуть на 50%. 3) Кредити стануть непідйомними. Вже точно вище 20%. 4) Втеча капіталу продовжиться (вже більш 100 млрд доларів втекло), довіра до рубля різко знизиться. 5) Якість життя впаде. Замість "Тойоти" громадяни купуватимуть "Лади Калини", а замість Туреччини поїдуть (відпочивати) у Сочі або Крим", - зазначає Нємцов.

Опозиційний політик говорить: "Це - плата за убогу сировинну економіку і криваві антиукраїнські авантюри. І ще це розвінчаний міф про незалежність путінської Росії та її суверенітет. Замість того, щоб йти від сировинної залежності та розвивати малий і середній бізнес, вони вивозять нафту з газом і воюють з усім світом. Розумна політика, говорите? З колін встали…".

Тим часом нафта на світовому ринку сьогодні трохи подорожчала. Зокрема, американська WTI коштує 78,65 долара за барель, а європейська Brent - 83,39. Такі дані наводить Bloomberg. Тим часом експерти попереджають, що при ціні у 80 доларів за барель нафти у "банановій" Росії почнуться великі фінансові проблеми, адже її економіка наполовину залежить від цієї вартості. А вже при 50-60 доларах очікують крах економіки РФ. А ось Путін фінансовим крахом лякає всю світову економіку, якщо збережеться тенденція до зниження цін на нафту нижче 80 доларів.

Зараз ви читаєте новину «Нємцов розповів, як Росія поплатиться економікою за війну в Україні після обвалу цін на нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі