понеділок, 17 травня 2010 14:38

НАТО чекає на Україну, але до членства не змушує

НАТО чекає на Україну, але до членства не змушує

Критерії членства в НАТО в рекомендаціях до нової стратегічної концепції залишаються такими ж, як і раніше. Політика організації стосовно України також залишається незмінною - Київ може бути членом НАТО, якщо захоче і якщо досягне критеріїв альянсу.

Такі положення були озвучені в понеділок в Брюсселі на прес-конференції по завершенню засідання Північноатлантичної ради, на якій відбулася презентація доповіді групи експертів під керівництвом колишнього державного секретаря США Мадлен Олбрайт. Прес-конференція пройшла за участі генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена і Олбрайт.

"Стосовно України політика НАТО залишається колишньою - в 2008 році ми вирішили, що Україна, як і Грузія, будуть членами НАТО, якщо вони цього захочуть, і якщо вони досягнуть необхідних критеріїв. Також ми залишаємося незмінними в тому, що кожна країна індивідуально, і це також відноситься до України - вирішує свій шлях. І я відзначив той факт, що українське керівництво підкреслило, що вони продовжуватимуть співпрацю з НАТО в рамках комісії Україна-НАТО", - сказав Расмуссен.

Олбрайт підкреслила, що НАТО є "добровільною організацією, а критерії, які були використані для попереднього членства, залишаються тими ж".

Група експертів була створена в серпні минулого року для аналізу і розробки рекомендацій для нової стратегічної концепції НАТО. Сам документ повинен бути схвалений лідерами країн НАТО на саміті в Лісабоні в листопаді.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «НАТО чекає на Україну, але до членства не змушує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі