четвер, 04 жовтня 2018 16:02

Нардепи отримали мовне завдання від "першого"

Нардепи отримали мовне завдання від "першого"
Петро Порошенко привітав ухвалення мовного законопроекту у першому читанні. Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко закликав народних депутатів спільно працювати над законопроектом про мову, який Верховна Рада сьогодні ухвалила в першому читанні.

Про це глава держави заявив на урочистостях із нагоди Дня вчителя.

"Вітаю ухвалення закону у парламенті у першому читанні. Розраховую, що до другого читання депутати підготують збалансований проект, який потужно підтримає конституційний державний статус української та відповідатиме європейським стандартам ставлення до прав меншин. Що він сприятиме національній єдності держави та зміцненню української політичної нації. Закликаю до цієї співпраці", - наголосив Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Порошенка назвали мораторій на російськомовний контент ідіотським

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська. Спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції та встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневажання української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи отримали мовне завдання від "першого"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі