середа, 26 грудня 2018 15:05

Треба переконати Європу купувати російський газ на кордоні Україна-РФ - Тарута

Треба переконати Європу купувати російський газ на кордоні Україна-РФ - Тарута
Лідер політичної партії "Основа" Сергій Тарута вважає, що при наявності проукраїнської позиції у керівництва країни, в України є шанси отримати більш вигідні умови в сфері ГТС. Фото: Українські Новини

Для розвитку української промисловості на чолі країни повинні бути люди, які думають про економіку, про те, як країна буде заробляти. Без цього неможливо забезпечити високі соціальні стандарти і високий рівень доходів українців.

З такою заявою в ефірі телеканалу "Наш" виступив народний депутат, лідер політичної партії "Основа" Сергій Тарута, коментуючи перспективи роботи української ГТС.

"Як можуть наші підприємства хімічної промисловості забезпечити конкурентоспроможність при ціні газу 400 доларів за тисячу кубометрів? В тій же Росії для її хімічних підприємств ціна становить 70 доларів, в Білорусі - 120 доларів, в Угорщині - 185 євро, в Польщі - 210 євро. Ціни на наших хімічних заводах практично в два рази вищі. Влада знищує промисловість", - зазначив Сергій Тарута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада залишила в заставу кредиторам практично всю Україну - Тарута

Політик запропонував узгодити з ЄС дві умови для будівництва газопроводу "Північний потік-2" і окреслив прийнятну, на його думку, ціну на газ для української промисловості.

"Позиція України щодо будівництва "Північного потоку-2" повинна бути жорсткою. Оскільки Європа декларує готовність допомагати українській державі, то реальною допомогою було б умова з боку Європи купувати російський газ на кордоні з Україною. Ми повинні в цьому переконати ЄС. Друга умова - транзит середньоазіатського газу через Росію. Сьогодні туркменський газ в два рази дешевший за російський. Крім того, ми бачимо, що ціна на нафту падає, ціна на газ також повинна істотно знизитися - до не більше 200 доларів за тисячу кубометрів. Ми ж купуємо по 340 доларів, що є злочином проти української промисловості. І ніхто з українського керівництва про це не дбає. Адже бонуси Нафтогазу залежать від обороту - чим дорожче газ, тим вище їхні бонуси", - констатував лідер "Основи".

Сергій Тарута стверджує, що без допомоги України Росія ще протягом 3-4 років не зможе забезпечити на належному рівні поставки газу в Європу. Крім того, є ймовірність, що ряд країн ЄС будуть солідарні з Україною, адже ціна поставок газу "Північного потоку-2" буде вищою за нинішню. Тому при наявності проукраїнської позиції у керівництва країни, в України є шанси отримати більш вигідні умови в сфері ГТС, резюмував політик.

Українська промисловість як і раніше має величезний науково-технічний і виробничий потенціал, незважаючи на війну і розрив традиційних господарських зв'язків. Але держава не розуміє найважливішу роль промисловості у відновленні і розвитку національної економіки, і просуває аграрно-сировинну економічну модель для України. Країні потрібна нова промислова політика, заснована на інноваційній модернізації всього ланцюжка створення доданої вартості, вважає лідер партії "Основа", народний депутат Сергій Тарута. Як вважають в "Основі", лідери світової економіки змагаються навіть не в сфері виробництва продукції, а перш за все в сфері креативної економіки: науки, розробок, створення технологій, творчості.

Зараз ви читаєте новину «Треба переконати Європу купувати російський газ на кордоні Україна-РФ - Тарута». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі