пʼятниця, 18 березня 2022 21:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"На умови Росії не можна погоджуватися" – дипломат застеріг українську делегацію на переговорах

"На умови Росії не можна погоджуватися" – дипломат застеріг українську делегацію на переговорах
Росія хоче поглинути Україну. Якщо погодитися на її умови, то це означає, що у нас не буде третини країни, наголошує Володимир Єльченко. Фото: Gazeta.ua

Росія хоче поглинути Україну, тому продовжує висувати свої ультиматуми. Не можна погоджуватися на жодні умови Кремля по стратегічних питаннях, зокрема вступу до НАТО та ЄС. Домовлятися наразі можна про гуманітарні коридори та зменшення страждання мирного населення. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Володимир Єльченко, колишній посол України в США, експостпред України при ООН.

"Як дипломат, я - за переговори. Але не можна погоджуватися на жодні умови. Головна умова буде тоді, коли ми нанесемо повну поразку Росії та її військам. На сьогодні можуть бути перемовини тільки про те, щоб хоч якось зменшити страждання мирного населення, гуманітарні коридори. Але у жодному разі не можна погоджуватися на умови, які можуть створити нам стратегічні проблеми, відкинуть нас на 50 років назад. Не можна говорити про НАТО чи гарантії безпеки України", – говорить Єльченко.

Росія хоче поглинути Україну. Якщо погодитися на її умови, то це означає, що у нас не буде третини країни, наголошує дипломат.

"Треба дати час нашим Збройним силам, за допомогою західних партнерів, щоб повністю вигнати російські війська з нашої території. Тоді можна говорити про якісь умови. Але у будь-якому разі це не може бути відмова від тих принципів, які закладені у нашій Конституції – щодо євроатлантичного курсу", – каже Єльченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська позиція перемогла" – що означає виключення Росії з Ради Європи

2014-го року Україна мала нейтральний статус, і це не завадило Росії напасти, нагадує дипломат.

"Відмова від курсу в ЄС і НАТО абсолютно недоречні. Якщо наші переговорники думають, що це може бути порятунок від сучасної ситуації, я з цим не згоден", – говорить Єльченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібен союз із ядерною державою" - як Україна має діяти на дипломатичному фронті

Програма максимум – повернути Крим і частину окупованого Донбасу, каже дипломат.

"Щонайменше можна говорити про повернення ситуації, яка була до 24 лютого. Але не відмовляючись від повернення всіх окупованих територій", – додає Єльченко.

Про "нацистів в Україні" на Заході ніхто не вірить, додає дипломат.

"Над цим сміються. Це просто фейки і легенди, які вигадали на російському телебаченні 15 років тому. Такої проблеми не існує. У мене багато знайомих на Заході, я з ними спілкуюся, всі над цим насміхаються. Вони цього ніколи не бачили в Україні", – наголошує Єльченко.

17 березня президент Росії Володимир Путін провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Лідер РФ повідомив про вимоги російської сторони до України. Головна - це так званий нейтралітет України і відмова від євроатлантичного курсу. Росія продовжує говорити про роззброєння України. Також Росія має вимоги щодо статусу ОРДЛО та окупованого Криму.

Зараз ви читаєте новину «"На умови Росії не можна погоджуватися" – дипломат застеріг українську делегацію на переговорах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі