четвер, 31 травня 2012 16:25

На референдумі більшість проголосує за українську як єдину державну - депутат

На референдумі більшість проголосує за українську як єдину державну - депутат
Микола Кульчинський вважає, що в Україні зарано проводити мовний референдум. Фото: poltava.pl.ua

За опитуваннями, 55% респондентів сьогодні вважають українську мову рідною. То можна очікувати, що переважна більшість людей проголосує на референдумі за державність лише однієї мови.

Про це у коментарі Gazeta.ua заявив депутат від фракції НУ-НС Микола Кульчинський.

"З іншого боку, референдум не поставить крапку у мовному питанні. Надії можна покладати лише на послідовну державну політику спонукання українців повернутися своїх духовних витоків. Сумніваюся, що референдум не припинить прагнення Росії тягнути Україну у свою гру. Росія прагне не дати російськомовним українцям можливості повернулися до своєї духовної середи. Але провокації і тиск на самосвідомість повністю усунути референдум не допоможе", - сказав депутат.

На думку Кульчинського, російськомовні українці мислять тими цінностями, які їм прищепила Російська імперія. Звичайно, не вся російськомовна група, але значна її частина.

"Не варто думати, що рідна мова — це та, яку першу вивчила дитина. Зрозуміло, що на Сході, Півдні та й в Києві діти вчать від батьків першою російську мову. Першою можна і англійську вивчити. А потім ця дитина може сказати: я українець, моя мова українська", - наголосив нардеп.

"Референдум, звичайно, можна провести. Існує старий закон про референдум. Та все одно його результати мають бути імплементовані Верховною Радою, щоб рішення мало форму закону. Успіх чи неуспіх референдуму залежить від того, наскільки сформоване громадянське суспільство, чи буде дотримуватися законність під час голосування. Мають бути спостереження на виборчих дільницях, як це відбувається на виборах. Без активної кампанії референдум пройде так само, як і за Кучми, коли ніхто на нього толком і не зважав", - упевнений парламентар.

"У нашому суспільстві, яке розділене ы сповнене колоніальних міфів, проводити референдум — це бігти поперед возу. У нас же зовсім не працювала система подолання колоніальних цінностей. Свідомість людей ще не сформувалася. Дехто досі знаходяться у колосальній темряві. Тому будь-яка вагома акція викликає масу спекуляцій", - підсумував Кульчинський.

Зараз ви читаєте новину «На референдумі більшість проголосує за українську як єдину державну - депутат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

89

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі