вівторок, 23 березня 2010 09:06

На переговорах з Москвою говоритимуть не лише про газ

На переговорах з Москвою говоритимуть не лише про газ

Головною метою переговорів української газової делегації у Москві буде переведення газових відносин України та Росії в русло "рівноправного партнерства".

Про це сказав керівник Департаменту газової та нафтопереробної промисловості Міністерства палива та енергетики Костянтин Бородін в розмові з Радіо "Свобода".

Він не уточнив, якими конкретно аргументами апелюватиме Україна, але зазначив, що йтиметься про цілий комплекс питань.

"Мені важко виділити якийсь один напрямок, який міг би бути головним. Буде обговорюватись ціле коло питань", - сказав Бородін.

Він переконаний, що "якщо Україна сплачує ринкову ціну за російський газ, то це має відбиватися і на тарифах транзиту".

"Співпраця у царині транспортування газу теж не така проста, як і створення консорціуму. Адже необхідного обговорити і плани російської сторони щодо будівництва обхідних газопроводів, наскільки вони можуть корегуватися у випадку створення сценарію консорціуму", - зазначив Бородін.

Раніше віце-прем"єр-міністр Андрій Клюєв запевнив, що у випадку створення консорціуму, українська газотранспортна система залишаться у державній власності.

У свою чергу, директор енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар зазначає, що від самого початку виникнення ідеї створення газового консорціуму, українська і російська сторони розуміли її по різному.

"У російської сторони завжди було розуміння ідеї консорціуму як інструменту управління і контролю української ГТС, у той час, як українська розуміла під цим – розвиток. Тому невипадково, що зараз представники з українського боку уникають подробиць щодо того, як вони бачать ідею консорціуму", - говорить експерт.

Міністр із питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов не виключає, що у переговорах із Москвою щодо газу можливий комплексний підхід.

"Думаю, що буде комплексний підхід для того, щоб наші нормальні добросусідські і, я б сказав, братські відносини між українським і російським народом, а одночасно і між урядами й президентами розвивались тільки в позитивному напрямку", - сказав він.

"І, безумовно, комплексний підхід дозволить нам вирішувати складні питання, в тому числі економічні. Бо договір (газовий) існує, і з доброї волі Росія знижувати ціну не буде. У них же теж криза", - заявив Попов.

Водночас, експерти вважають, що від першого (після призначення нового уряду) візиту української газової делегації до Москви очікувати суттєвих рішень не варто.

Зараз ви читаєте новину «На переговорах з Москвою говоритимуть не лише про газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі