вівторок, 11 березня 2014 18:22

На економіку Росії легко впливати, вона слабка перед санкціями - економіст

На економіку Росії легко впливати, вона слабка перед санкціями - економіст
Фото: ua-ekonomist.com

На думку економіста Володимира Ланового зниження індексів російських бірж після заяви Януковича в Ростові-на-Дону відбувається тому, що цінні папери в Росії купують переважно іноземці. У них зникає інтерес до країни, яка перебуває у напіввійськовому стані.

Про це він сказав в коментарі Gazeta.ua

"Іноземці вкладають вільний капітал в російські проекти, особливо в нафтогазовий комплекс. Ця заява Януковича показує, що Росія буде продовжувати експансію і значить відносини з Європою і США погіршаться. Інвестори не будуть вкладати в економіку, яка знаходиться в такому напіввійськовому стані. До тогож очікуються санкції щодо Росії. Загальна кон'юнктура російської економіки буде поганою", - зауважив експерт.

На думку Ланового, за такого падіння російської економіки "півроку-рік і вона розвалиться: зупиниться видобування газу, поставки будуть скорочені. І це крах "Газпром", який є основним інвестором".

Економіст наголосив, що на російську економіку легко впливати санкціями.

"В Росії монопродуктова економіка — нафта, газ і ще військові системи продають, більше нічого. А отже на неї легко впливати, наприклад зниженням цін на нафту і на газ на світових ринках. В такому випадку Росія буде просто в стані дефолту. Вона дуже вразлива, до того ж все забезпечення російського капіталу, тобто технічні засоби, засоби звязку, комп'ютерні системи, автомобілі тощо все йде з Європи чи Японії. Значить у випадку ембарго є шанси, що економіка залишиться без оновлення технічого забезпечення", - зазначив він. Росія протиставити санкціям нічого не може, зазначає Лановий.

"Путін просто грається машинками і танками, якими він не догрався в дитинстві, не думаючи, що він розвалює країну і економіку", - зазначив він.

Нагадаємо, падіння індикаторів Московської біржі прискорилося після виступу побіжного екс -президента України Віктора Януковича. До 11:30 індекс ММВБ знизився на 1,34 відсотка до 1321 пункту, РТС впав на 1,22 відсотка до 1144 пунктів. За півгодини до цього РТС падав на 0,8 відсотка, ММВБ - на 0,1 відсотка. Курс долара на Московській біржі до цього ж часу впав на десять копійок до 36,36 рубля, євро подешевшав на 18 копійок до 50,4 рубля. Офіційні курси, встановлені Банком Росії, становлять 50,5 рубля за євро і 36,4 рубля за долар.

Зараз ви читаєте новину «На економіку Росії легко впливати, вона слабка перед санкціями - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі