пʼятниця, 17 грудня 2010 14:55

На чергові президентські вибори неефективно витратили 1 мільярд гривень

На чергові президентські вибори неефективно витратили 1 мільярд гривень

Центральна виборча комісія неналежним чином планує виділення з державного бюджету коштів на підготовку і проведення виборів, вважає Рахункова палата України.

До такого висновку Рахункова палата прийшла за підсумками аудиту ефективного використання коштів держбюджету ЦВК в 2009 році і в першому півріччі 2010 року, повідомляє прес-служба палати.

"Це обумовлено відсутністю вичерпного реагування з боку ЦВК на висновки і пропозиції Колегії з цих питань. Як і раніше, під час виборчого процесу потреба у витратах визначалася за завищеними показниками, а додаткові кошти виборчим комісіям ЦВК виділяла без проведення моніторингу використання ними раніше отриманих", - йдеться в повідомленні.

Рахункова палата встановила, що на чергові президентські вибори в 2009-2010 роках билго витрачено близько 1,1 млрд. грн., Що в 2,4 рази більше, ніж на вибори у 2004 році.

При цьому було виготовлено понад встановлену норми майже 246 тис. виборчих бюлетенів на суму 131,8 тис грн. Також, не зважаючи на альтернативні, менш витратні способи інформування, тільки дві урядові телеграми окружним комісіям про подачу фінансової звітності в ЦВК обійшлися бюджету в 176,2 тис грн. За даними Рахункової палати, вартість одного слова телеграми при цьому становила 243 грн.

У цілому Рахункова палата встановила, що неефективно було використано 1,1 млн грн, виділених на підготовку і проведення виборів президента України 17 січня 2010 року.

Палата зазначає, що ЦВК не забезпечила завершення інвентаризації виборчих урн, переданих на відповідальне зберігання до місцевих органів влади, яку необхідно було провести ще до 1 вересня 2007 року. Через це на президентські вибори понад потребу було виготовлено 1,373 тис. урн на суму 795,5 тис. грн, а також 46,2 тис. зайвих одноразових пломб вартістю 28,7 тис грн.

Оснащення органів ведення Державного реєстру виборців комп'ютерною технікою тривало до початку 2010 року, хоча він був введений в експлуатацію у вересні 2009 року. На ці цілі було витрачено близько 4,5 млн грн.

Недоліки в системі Держреєстру спричинили необхідність її доопрацювання та розширення. На це в 2009 році і в першому півріччі 2010 року витрачено 2,7 млн грн. У цілому, починаючи з 2005 року, загальні витрати на створення, формування та забезпечення функціонування реєстру, включаючи вартість міжнародної технічної допомоги ОБСЄ, становили 152 300 000 грн.

"Порушуючи законодавство, ЦВК як головний розпорядник бюджетних коштів не забезпечив належний внутрішній контроль за витрачанням бюджетних коштів виборчими комісіями", - йдеться у висновку Рахункової палати.

Як наслідок, органи Державної контрольно-ревізійної служби України виявили фінансові порушення на загальну суму 12,2 млн грн. Однак, для удосконалення планування та використання коштів ЦВК нічого не зробила, підкреслено у звіті.

За висновком Колегії Рахункової палати, більшість виявлених аудитом порушень і недоліків набули системного характеру. Відсутність реагування ЦВК на пропозиції колегії Рахункової палати і далі не сприяє ефективному використанню бюджетних коштів, підкреслено в повідомленні.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «На чергові президентські вибори неефективно витратили 1 мільярд гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі