понеділок, 11 серпня 2008 14:14

МЗС України: Російські війська в Грузії не виконують миротворчу місію

Російські війська в Грузії не виконують миротворчу місію. Про це на брифінгу в МЗС повідомив спеціальний представник Президента України в Грузії, заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв.

"Якби ви під"їхали до місця конфлікту, то ніяких питань про миротворчі операції не виникало б. Це збройне протистояння", - відзначив він.

Він також заявив, що знаходячись з 8 по 11 серпня в місцях конфлікту "не бачив етнічних чисток в Південній Осетії". К.Єлисєєв заявив, що бачив зруйноване місто, постраждале цивільне населення та біженців.

В той же час він повідомив, що у України, країн Балтії, Польщі та Франції, є бачення загальної формули мирних переговорів в зоні російсько-грузинського конфлікту.

Разом з тим Єлисєєв заявив, що Україна поки не надаватиме Грузії військову допомогу. "Питання про надання військовій допомозі Грузії поки що не стоїть. Зараз ми надаємо виключно гуманітарну допомогу", - відзначив він. Єлисєєв також закликав російську сторону припинити авіабомбардування мирного населення Грузії. В той же час він не назвав кількість жертв серед цивільного населення Грузії, відзначивши, що кількість жертв постійно росте, відомо лише, що серед загиблих та постраждалих громадян України немає.

Єлисєєв також повідомив, що на сьогоднішній день Україна вивчає договір про базування російського Чорноморського флоту військово-морських сил РФ і готова до переговорів з РФ з приводу повернення кораблів ЧФ з зони бойових дій на місце постійного базування до Севастополя. Він також не виключив, що ця конфліктна ситуація (з приводу заяви кримського МЗС щодо можливості недопущення російських військових кораблів до Севастополя) може бути вирішена шляхом складання відповідної угоди. Разом з тим К.Єлисєєв не дав прямої відповіді на питання, чи будуть допущені вищезазначені кораблі до Севастополя, заявивши, що зараз це питання знаходиться на вивченні української сторони.

Нагадаємо, Єлисєєв був призначений Президентом України Віктором Ющенком спеціальним представником в Грузії. За словами, К.Єлисєєва, сьогодні в другій половині дня він знову попрямує до Грузії.

Раніше український МЗС застеріг російську сторону від можливої участі кораблів ЧФ РФ в конфлікті навколо Південної Осетії і залишив за собою право заборонити їх повернення на українську територію. У відповідь МЗС РФ назвав заяву українського зовнішньополітичного відомства недружньою, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «МЗС України: Російські війська в Грузії не виконують миротворчу місію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі