четвер, 16 серпня 2012 01:43

"Мовний" закон відкинув нас у часи СРСР - нардеп

"Мовний" закон відкинув нас у часи СРСР - нардеп
Сергій Головатий вважає, що Україна не мала ратифіковувати Європейську хартію про мови. Фото: file.liga.net

Україна зробила помилку, коли  ратифікувала Європейську хартію регіональних та міноритарних мов.

Таку думку висловив народний депутат Сергій Головатий.

"Мовний" закон нас відкинув на багато років назад, до 1989 року. Але тоді був Радянський союз. Чи може це бути у державі, яка утворилася саме для того, щоби захистити українців від того нищення, яке вони зазнавали віками? Я виходжу з того, що українська мова — це не тільки мова свого народу. Українська мова — це не тільки державна мова, це мова громадянства України. Не можна бути громадянин України, і не володіти українською", - підкреслив він.

Водночас нардеп додав, що в усіх країнах існує практика отримання громадянства через іспити на знання державної мови, не кажучи вже про самих громадян країни.

Головатий вважає великою помилкою ратифікацію Україною Європейської хартії регіональних і міноритарних мов.

"Ратифікація у нас свого часу відбулася у такий самий спосіб, як і прийняття "мовного" закону. Його так само проштовхнули, та ще й не з тією назвою", - розповів він.

Так, зокрема, за його словами, багато європейських країн цю хартію не ратифікували. Не зробила цього і Росія.

"Росія не є унітарною державою, де більшістю є корінна нація. Росія — федеративна держава. У неї багато національностей, які б мали право на регіональні чи міноритарні мови, але РФ не ратифікувала хартію і ніколи не ратифікує, бо вона розсипеться", - переконаний Головатий.

Він додав: "Цю хартію не ратифікували Франція та Туреччина. Цю хартію не ратифікували практично половина членів Ради Європи, які захищають свою націю, мову".

Водночас, Головатий переконаний, що якщо вже і виконувати хартію, то визначати у певній місцевості наявності регіональних має держава, а не місцеві влади.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон відкинув нас у часи СРСР - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі