вівторок, 14 серпня 2012 12:23

"Мовний" закон треба не удосконалювати, а скасувати і забути - експерт

"Мовний" закон треба не удосконалювати, а скасувати і забути - експерт
Ігор Жданов розповів, чому Богатирьова займається мовою. Фото: glavcom.ua

Створення комісії з удосконалення "мовного" закону жодного значення вже не має, бо президент Віктор Янукович мав його ветувати.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт, президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

13 серпня відбулося перше засідання робочої групи з удосконалення законодавства щодо застосування мов в Україні. Нараду проводила віце-прем'єр міністр охорони здоров'я Раїса Богатирьова.

Жданов пояснив, що Богатирьову призначили займатися мовним питанням, бо вона є віце-прем'єром з гуманітарних питань. Але загалом, це немає жодного значення, бо "мовний" закон після його прийняття удосконалювати вже не логічно.

"Логіка у діях президента не проглядається взагалі. У президента було абсолютно законне право заветувати цей закон про мову у зв'язку із системними порушеннями Конституції при його ухваленні. Крім того, він не відповідає і закону у частині регулюванні того, що має бути державна мова та як мають забезпечувати права мов етнічних меншин", - наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Криму вимагають надати українській мові статусу регіональної

Він додав: "Тому президент міг би заветувати закон. 300 голосів у Партії регіонів для його прийняття чи подалання вето немає. То вдосконалюйте скільки завгодно, а потім консенсусно вносьте новий проект закону і голосуйте. Натомість закон підписується".

Жданов нагадав, що вже вчора Одеська міськрада прийняла рішення щодо надання статусу російській мові — регіональної. Про такі ж наміри вже заявили і у Донецьку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мову забирають перед тим, як забрати хату - екс-посол

"Розколюється Україна, а тут створюються якісь ради чи групи. Це вже нікому не цікаво. Тому що потрібно було діяти за логікою нормальною, а не за логікою "від лукавого": спочатку приймемо, а потім будемо удосконалювати", - наголосив він.

Ця робоча група, за словами експерта, жодного значення не має: "Для мене значення було тільки в тому, чи підпише президент цей закон, чи ні. Коли він підписав, він повністю взяв відповідальність на себе і таким чином засвідчив, що він президент однієї сторони України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У НУ-НСі вважають, що підписання мовного закону є найбільшим злочином президента

На його думку, закон можна вдосконалити, скасувавши його. "Я прихильник іншого підходу: все скасовуємо, забуваємо, сідають різні експерти з різними поглядами, виробляють якісь спільні принципи, ці принципи адаптуються політиками. І вже на основі цих принципів експерти пишуть закону, потім на круглому столі їх всі підтримують і вносить до ВР. Тоді це буде компроміс, це буде намагання врахувати думку експертного суспільства", - пояснив Жданов.

Зараз ви читаєте новину «"Мовний" закон треба не удосконалювати, а скасувати і забути - експерт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі