понеділок, 04 березня 2019 13:52

Місцеві еліти диверсифікують ризики: колони БПП за Зеленського і Порошенка на Житомирщині та Чернігівщині

 
До 2014 року я працював в основному по Луганській області (регіональне КВУ), а з 2014 року системно займаюся Житомирською та Чернігівською областями. Навчаючи членів виборчих комісій, спостерігачів та проводячи дослідження мереж підкупу, я не бачу гострого протистояння. Іншими словами, не відчувається "останнього бою" і розподіл місцевих еліт між полководцями, які воюють "не на життя, а на смерть".

На сьогодні є три найбільш рейтингові кандидати: Володимир Зеленський (новачок), а також мастодонти української політики Петро Порошенко і Юлія Тимошенко.

Природньо, цих трьох кандидатів перелічую згідно опублікованих версій соціологічних досліджень. Тобто без урахування масових фальсифікацій - видачі бюлетенів за "заробітчан" / померлих і переписування протоколів (теми наступних публікацій). А також з ігноруванням масових відмов респондентів під час соцопитувань - значна частина з боку тих, хто продав голос і не бажає зізнатися в цьому. І деяких ефектів, викликаних війною, націоналізмом, який культивується - коли озвучувати свою позицію стає небезпечно, але не проводяться дослідження впевненості в перемозі або думок сусідів (що дозволяє респонденту висловити свою думку без прив'язки до своєї особи).

І головне - без обліку наявності / відсутності організаційної мережі. Може молодь і готова підтримати "нове обличчя" Володимира Зеленського: тільки чи є у нього люди (польова складова)? - які:

- зберуть дані про прихильників / супротивників на конкретних виборчих дільницях (якщо немає даних по кожній квартирі / будинку з контактами для роботи колл-центрів - це не виборча кампанія, а публічний імітаційний онанізм участі у виборах на фоні гострої організаційної імпотенції);
- організовують зміну ними виборчих адрес - або приїзд на день голосування до мам / бабусь за місцем прописки;
- виженуть їх на виборчі дільниці організованим підвозом, або хоча б дзвінком у день голосування: проголосуйте до 12-00, щоб штаби конкурентів побачили вал голосів і відмовилися від додаткових скупок голосів і фальсифікацій на рівні виборчих комісій - у прозорих скриньках було видно стоси бюлетенів за Зеленського;
- організують натовпи психологічного тиску на проблемних виборчих дільницях, і особливо біля 199 окружних виборчих комісій...

Адекватної аналітики в публічній сфері по регіонах немає. Тому розклади по Житомирській і Чернігівській області будуть пізнавальними, і можливо розкриють "тихе болото" президентських виборів 31.03.2019 ...

Або може тільки мені здається, що "останній бій - він найважливіший" - це не про ці тихі і спокійні вибори? – Так, начебто ніхто нічого не втратить, а значить, нема про що турбуватись...

Житомирщина

Організатором кампанії Володимира Зеленського оголошено Євгена Яремчука, який також зареєстрований довіреною особою по округу №62 (Житомир). В окружну комісію №62 від кандидата Зеленського включений колишній підполковник СБУ Ярослав Ващенко - багаторічний ОДР по митниці. Він претендував на місце очільника Житомирської митниці після Майдану-2, але був збитий командою "вінницьких" Продана-Гройсмана. – Які не побажала посилювати житомирську еліту контролем над десятками тисяч контрабандних авто і інших товарів.

Євген Яремчук є співвласником медіахолдингу, до якого входять рекламні агентства і сайт "Житомир-інфо". Цей сайт протягом багатьох років був рупором команди Блоку Петра Порошенка і її сателітів. І лише виключення бурштинового Борислава Розенблата із фракції БПП призвело до прояви критичних речей у інформаційній політиці.

Можлива причина: радник Уляни Супрун, екс-заступник Житомирського міського голови (2015-2018 – опікувався медициною і освітою) і двоюрідний брат нардепа Борислава Розенблата - Матвій Хренов, є багаторічним партнером Євгена Яремчука (Хренова Є.Ю. 66,6% у Центрі оздоровлення спини) і планує балотуватися на посаду Житомирського міського голови. Як відомо, цю посаду обіймає Сергій Сухомлин - екс-глава обласної організації БПП, який передав керівництво організацією своєму багаторічному бізнес-партнеру і товаришу по службі Олександру Рабиновичу. Адже у разі втрати посади віце-прем'єра, по місту в народні депутати балотуватиметься Геннадій Зубко, тандему Сухомлин-Рабинович важливо зберегти владу в місті.

  Матвій Хренов і Євген Яремчук в одному човні
Матвій Хренов і Євген Яремчук в одному човні

Чинний губернатор - Ігор Гундич, очолював виборчий штаб Сергія Сухомлина в 2015 році. І запустивши піар-проект з 1 млн. грн. обласних грантів для громадських організацій, включив до складу координаційної ради і Євгена Яремчука. Фінансування виділялося і раніше, і до президента Порошенко - але красиво оформив програму саме Ігор Гундич.

Довіреною особою Володимира Зеленського по округу №63 (Бердичів), призначений Богдан Кіцак - кандидат у депутати міськради за списком "Самопомічі". Аналогічно довіреною особою по округу №67 (частина Житомира і південно-західні райони області) призначений Ревнівцев Олександр Борисович - кандидат за списком "Самопоміч" до Житомирської міськради.

"Самопоміч" є партнером БПП в облраді і міськрадах Житомирської області. За списками цієї партії пройшла і секретар Житомирської міськради Наталія Чиж, і секретар Бердичівської міськради Юлія Лефтер, і формальний організатор відставки Анжеліки Лабунської в облраді - депутат Олена Галагуза. Заступник міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка (ще й віце-прем'єра) - Едуард Кругляк, також балотувався за списком "Самопомічі" до Житомирської обласної ради. Закономірно, що завівши колону своїх людей під прапори Андрія Садового в 2015, місцеве БПП частину цієї колони переводить тепер під прапори Володимира Зеленського?

Але найсмачніша "вишенька на тортику" - округ №66 у Малині. У 2014 році БПП зняла там кандидата Михайла Пухтаєвича, віддавши округ "Народному фронту". Сам Пухтаєвич, який знаходиться під слідством про шахрайство, виплив 1-м заступником Геннадія Москаля в Луганській військово-цивільної адміністрації. Нещодавно віддав свою телекомпанію "СК-1" голові обласної БПП Олександру Рабиновичу. І цілком може бажати забрати цей єдиний в області безхазяйний округ слабкого нардепа Павла Дзюблика. - Якщо тільки Сергій Пашинський по округу №64, не покличе в сусіди на округ №66 Олександра Турчинова! Або це робота спільно на Олександра Турчинова - страховка Петру Порошенко від остаточного крену "Народного фронту" до "Батьківщини" слідом за Аваковим?

На фоні цього - просто дивовижний збіг: довіреною особою Володимира Зеленського по округу №66 став Кіпоренка Юрій Дмитрович - багаторічний керівник житомирського КВН. Могли команди обходитися без підтримки місцевого бізнесу? А "Дівчата з Житомира" на етапі становлення?

Чернігівщина

У публікації "Порошенко втратив клан на Чернігівщині?" я озвучував потенційний перехід Чернігівської області під контроль Валерія Давиденко - з призначенням Олександра Мисник на посаду голови облдержадміністрації. З величезними труднощами і затримкою, призначення відбулося згідно указу президента від 28.11.2018. До цього часу - пройшло 3-місяці- не проведено масову заміну ключових осіб виконавчої влади Чернігівщини: заступників голови облдержадміністрації та керівників департаментів / управлінь; голів і заступників голів райдержадміністрацій. Багато в чому команда Олександра Мисник виглядає як тимчасові виконавці під одну конкретну задачу - проведення президентських виборів.

Та й сам Олександр Мисник слабка фігура: на його політичній кар'єрі можна було б ставити хрест – займаючи посаду голови Менського райради, він програв вибори 30.04.2017 голови Менської міської ОТГ взятому на хабарі радикалу (під час виборчої кампанії у сусідньому Сосницькому райсуді проходили слухання кримінальної справи)! Тепер дали шанс "гризти землю" за Петра, або використовують перед остаточною політичної утилізацією?

Зовсім по-іншому виглядає команда "Нашого краю" під кураторством народного депутата України Валерія Давиденко - зараз розділена на дві колони, одна з яких займається Володимиром Зеленським! Цікаво, це проблеми з призначенням Олександра Мисник похитнули впевненість у владі Петра Порошенка і змусили шукати альтернативного лідера?

"Наш край" - це близький до БПП проект, куратором якого вважався Віталій Ковальчук. Віталій Анатолійович свого часу займався штабом "УДАРу" Віталія Кличка, а потім став заступником глави адміністрації президента (зараз глава штабу Петра Порошенка). З технологічної метою, щоб не допустити реваншу "Опоблока" і посилити вплив команда президента на південному сході, був запущений проект партії "Наш край" - із числа колишніх регіоналів. Тепер вже екс-мер Чернігова регіонал Олександр Соколов, і екс-заступник міністра сільського господарства часів Віктора Януковича - Валерій Давиденко, органічно представляли проект в Чернігівській області.

На місцевих виборах-2015 - коли житомирський БПП вело другу колону через "Самопоміч", чернігівський БПП взаємодіяв з Аграрною партією. А також отримав резервну колону - в особі конкуруючої на регіональному рівні команди "Нашого краю". Вже з кінця 2017 року на Чернігівщині БПП і "Наш край" стали кооперуватися на виборах ОТГ - Київ згорнув конкуренцію і протистояння між проектами.

Отже, лідером регіональної "Зе-команди" став Павло Халімон - довірена особа Володимира Зеленського по округу №209. У 2015 році він балотувався за списками "Нашого краю" до Чернігівської облради (7,8% голосів округу) і Прилуцький райрада (1,75% голосів по округу; найгірший результат списку) - як глава реєстраційної служби Прилуцького районного управління юстиції. Його колега - екс-заступник голови виконавчої служби, тепер від Володимира Зеленського очолює окружну виборчу комісію №210 (Прилуки). А членом ОВК №209 (Ніжин) від кандидата Зеленського є Андрій Зорій, який балотувався у 2015 році за списками "Нашого краю" до Прилуцького міськради.

Довірені особи Володимира Зеленського по Чернігову - Поляков Антон Едуардович по округу №205 і Кулініч Катерина Валеріївна по округу №206, є креатурами Сергія Гривко. Зокрема, Антон Поляков замінив Сергія Гривко на посаді глави ГО "Український центр протидії злочинності і корупції". А Катерина Кулініч входила до ініціативної групи по створенню Чернігівської молодіжної міської ради, яку просував Сергій Гривко (був і секретарем ініціативної групи). У 2015 році Сергій Гривко балотувався за списками "Нашого краю" до Чернігівської міськради. Потім займався молодіжкою "Нашого краю", підтримкою фракції в міськраді і виборами в ОТГ Чернігівщини. Багаторічна робота на Валерія Давиденко і ось сплив волонтером в "Зе-команді". А заробляти на життя де - ходити по-старому на офіс "Нашого краю"?

Якщо брати не публічну частину - команду технологів Валерія Давиденко і "Нашого краю", то вона теж розділилася. Людина Валерія Давиденко, яка відповідає за ЗМІ в штабі "Нашого краю", Олександр Корнієнко, тепер в центральному штабі Зеленського і публікується на його каналі. Цікавіший персонаж - Олексій Голубович, фактичний керівник кампанії Порошенко в області, "випадково" координує роботу структур, що пішли до команди Зе. Мета такої координації цілком з'ясовна - ініціатор поділу прагне не втратити контроль, і при цьому не світитися. Є й інші, менш відомі, які в одну мить опинилися в структурах нової команди.

Ключовий контролер-організатор Леся Сингаївська (родом з Житомирщини) - помічниця Валерія Давиденко, тепер займається виборчою кампанією в облдержадміністрації. Однак Леся Сингаївська не подана на посаду ані першого заступника голови Чернігівської ОДА, ані просто заступника - не помічена і в районних турах за Порошенко. З огляду на її попередню роботу на старших партнерів Валерія Давиденко - команду Миколи Присяжнюка (міністра с / г 2010-2014 і куратора аграрного спрямування у команді Юрія Іванющенка та Василя Арбузова), вона цілком могла вийти на публічну посаду в облдержадміністрації. Однак таємно займається іншим проектом. Не складно здогадатися яким: чекаємо публікації про запропонованих "від народу" списків кандидатів в народні депутати від "Зе-команди" - не здивуюся, якщо по Чернігівщині його очолить Леся Сингаївська ...

Важливо розуміти, що відбувся фактично поділ технологів, орговиків і публічних людей у структурі "Нашого краю" на місцях, що призведе до сюрпризів для обох кандидатів.

  Обличчя команди "Нашого краю", який розділився
Обличчя команди "Нашого краю", який розділився

Висновки

Розділивши свій організаційний, медійний і фінансовий потенціал між двома кандидатами - Петром Порошенко і Володимиром Зеленським, місцеві еліти БПП шкодять обом кандидатам. Для Петра Порошенка зараз важливий кожен голос: будь-організаційне ослаблення його команди може призвести до поразки. А якщо до другого туру вийдуть і Петро Порошенко, і Володимир Зеленський - то на чию перемогу працюватимуть місцеві еліти, взагалі незрозуміло.

Спостерігаючи за роботою впливових кураторів БПП "на два фронти", багато людей рангом нижче все більше схилятимуться до думки, що Петро Порошенко непрохідний. Саме усвідомлення цього факту, підштовхнуло і Валерія Давиденко, і тандем Сухомлина-Рабиновича диверсифікувати ризики і запропонувати частину своїх ресурсів кандидату Володимиру Зеленському.

Володимир Зеленський ризикує начебто менше: якщо немає своєї організаційної мережі - і добрі самаритяни з БПП пропонують самі її побудувати, то може і має сенс погодитися? - І грошики цілішими будуть, і нервів на першому етапі менше доведеться витрачати! Але за все в цьому житті доводиться платити. По-перше, недостатньою мобілізацією - так як обласні команди взаємодіють з командою конкурента Петра Порошенка. А значить, менша ймовірність перемоги, адже ніхто не захоче привернути увагу київських санітарів з Генпрокуратури і СБУ посиленою роботою на Володимира Зеленського!

По-друге - зниження організаційного потенціалу на осінні парламентські вибори. Загалом, заощадивши зараз і віддавши регіони на відкуп "безсрібників", політик Зеленський втратить шанс на консолідацію олігархії з регіональними елітами у першому турі (як під Петра Порошенка в 2014). І мандати майбутньої фракції "Зе-команди" у Верховній Раді.

Буде втрачено і головний потенціал – адекватні виборці, які шукають "нові обличчя". Якщо на місцях Володимиром Зеленським будуть займатися "ті ж" - то де нові обличчя? У нездійсненних мріях - бурхливих фантазіях беззубих громадян, які програють битву за битвою олігархії, етноархаїці і деградації у війні за майбутнє України?

Зараз ви читаєте новину «Місцеві еліти диверсифікують ризики: колони БПП за Зеленського і Порошенка на Житомирщині та Чернігівщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі