понеділок, 05 квітня 2021 03:26

Мендель заявила, що в Україні є українська російська мова

Автор: president.gov.ua
 

Прессекретарка президента Юлія Мендель вважає, що українська мова та ідентичність є значно ширшим явищем за виключно протистояння Росії й потрібно заявити, що в Україні є українська російська мова.

Про це вона сказала в ефірі програми "Взгляд с Банковой" на телеканалі "Дом", повідомляє Укрінформ.

"Українська мова, як і ідентичність, - це ширше явище, ніж виключно протистояння Росії. І в цьому наше поки ще неусвідомлене багатство. А російська, точніше, українська російська мова, - це частина культурного розмаїття нашої країни", - зазначила Мендель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ткаченко каже міняти закон про мову

На її думку, і зараз, і раніше російська мова не була і не є власністю виключно Росії. Так, речниця глави держави нагадала, що англійську мову використовують в різних країнах і на континентах - в Австралії, і в США, і в Індії тощо, але Велика Британія не вважає англійську мову тільки своєю. Відтак вона висловила переконання, що і Росія не є монополістом на російську мову.

"І нам пора давно самим демонополізувати російську мову. І голосно заявити, що в Україні є українська російська мова", - підкреслила Мендель.

У квітні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

16 січня цього року набула чинності норма закону, за якою обслуговування споживачів у всіх закладах має вестися українською. Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою. Громадяни можуть скаржитися на порушення закону до мовного омбудсмена. Передбачені штрафи за систематичні порушення від 5100 до 6800 грн.

Зараз ви читаєте новину «Мендель заявила, що в Україні є українська російська мова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі