вівторок, 17 травня 2022 14:50

Спецтема: Війна Росії проти України

Малюська назвав чотири способи конфіскації російського майна

Малюська назвав чотири способи конфіскації російського майна
Вилучати російські активи можна через суд та шляхом конфіскації у зв'язку з воєнним станом. Фото: Pexels

Україна має чотири варіанти конфіскації російських активів. Через суд і шляхом конфіскації у зв'язку з воєнним станом.

Конфіскацію за рішенням суду використали проти активів нардепа Віктора Медведчука. На його майно наклали арешт у рамках кримінального провадження. Його передали в управління Агентства з розшуку та управління активами. Мережу АЗС Glusco передали в управління одній із компаній НАК "Нафтогаз", розповів міністр юстиції Денис Малюська, повідомляє пресслужба міністерства.

Другий шлях - використання нового закону про конфіскацію російських активів. Його має підписати президент Володимир Зеленський. Рішення про конфіскацію ухвалюватиме Вищий антикорупційний суд на підставі критеріїв, за якими визначатимуть осіб, які потраплять під санкції. У цьому випадку перехід майна у власність держави відбуватиметься швидко, упродовж місяця.

Третій шлях передбачає використання закону про націоналізацію майна РФ. Це стосується Сбербанку та Промінвестбанку. У такому випадку необхідно рішення уряду, після чого підписане президентом рішення РНБО запускає націоналізацію.

Четвертий спосіб - це конфіскація майна у зв'язку з воєнним станом. Цей шлях не потребує жодної аргументації, але виникає обов'язок компенсувати вартість. Малюська називає цей варіант небажаним.

Міністр додав, що досвід конфіскації російських активів в Україні є гарним прикладом для світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верховна Рада дозволила конфіскацію майна росіян і білорусів

"Якщо цей механізм імплементують західні партнери найближчим часом, то Україна зможе розраховувати на отримання грошей центробанку РФ вже наприкінці цього року", - наголосив він.

Суд арештував активи російського олігарха Михайла Фрідмана в "Альфа-банку" на 12,4 млрд грн. Раніше за клопотанням прокурорів також арештували 469 млн грн коштів із рахунків в "Альфа-банку", які вже готувалися до виведення в Росію.

Зараз ви читаєте новину «Малюська назвав чотири способи конфіскації російського майна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі